praistorija

Tragovi vremena

„Praistorijska nalazišta u Aleksinačkoj kotlini” naziv je sinoć predstavljene monografije u Art galeriji Centra za kulturu u ambijentu izložbe „Tragovi vremena” koju su krasile instalacije i materijal sa arheološkog istraživanja koje obuhvata period od neolita do mlađeg gvozdenog doba iz zbirke Narodnog muzeja Niš i Zavičajnog muzeja Aleksinac, a jedan deo predmeta je iz privatne kolekcije Saše Ristića iz Rutevca.

praistorija

‒ Listanje ove monografije je za mene bila neka vrsta plovidbe kroz daleku prošlost nepoznatim brodom. Stvorio sam neku imaginarnu rekonstrukciju tog praistorijskog sveta, tog prvog svetla civilizacije – rekao je Jovan Mladenović, muzejski savetnik u niškom Narodnom muzeju i izrazio očekivanje da će ova monografija, kao jedno u nizu istraživanja, rezultirati nekim novim publikacijama.

Za recenzenta, dr Dragana Milanovića iz Arheološkog instituta, ova monografija je rezultat velikog truda i napora da se od jednog velikog korpusa nesređene arhivske građe koja se nalazi u Narodnom muzeju u Nišu, predstave lokaliteti u kojima se stanovalo jedan dug period, a kojima mi malo poklanjamo pažnju.

praistorija

‒ Monografijom je obuhvaćen jedan dug period, a to je 7.500 godina pre nove ere, i to je period o kome na teritoriji čitave Srbije, za sada, imamo maglovite pojmove. Verujem da smo uspeli da osvetlimo tu prošlost, s obzirom da Aleksinac kao jedna važna tačka u komunikaciji Moravsko-vardarske doline nikad sistematski nije bio istraživan – rekao je Petar Milojević, jedan od autora monografije.

Izložba „Tragovi vremena” biće otvorena narednih 15 dana.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

16 + 7 =