Суфицит у буџету у првих девет месеци

Првих девет месеци ове године Општина Алексинац завршила је са утврђеним буџетским суфицитом од близу 98 и по милиона динара. У овом периоду остварени су приходи од преко 829.435.000 динара, док су расходи износили мало више од 731 милион. Овај деветомесечни извештај, након Општинског већа, јуче је усвојен и на седници Скупштине општине Алексинац.

SO Aleksinac

Док је скупштинска већина подржала овај документ, одборници из редова опозиције углавном су гласали против. Иван Димић из ДСС-а и Бобан Ранђеловић из ДС-а замерили су што се у извештају нашло „много нула” које, како кажу, указују да доста планираних пројеката није реализовано. Димић се запитао да ли ће се ова средства пренети у наредну годину или ће се „збрда-здола“ радити новембра и децембра, месецима који су неповољни за обављање грађевинских послова. За одборника Ранђеловића, буџет општине заснован је на порезима и донацијама, односно трансферима из Републике, док врло мало пара долази из сопствених средстава, што је по њему главни проблем локалне самоуправе.

predsednik Nenad Stanković
Ненад Станковић, председник општине

Током шесточасовног заседања, најдужа дискусија повела се након излагања председника општине Ненада Станковића, који је на самом почетку обавестио одборнике о активностима између две седнице. Према Станковићевом извештају, у последња два месеца доста се радило на припреми пројектне документације и завршетку започетих инвестиција. Како је рекао, завршена је изградња примарног цевовода Трњане-Доња Пешчаница, јануара месеца требало би да почну радови на реконструкцији фабрике воде „Бресје”, која се финансира средствима немачка развојна банка KFW, очекује се завршетак радова на основним школама „Љупче Николић” и „Вожд Карађорђе”, а расписана је и јавна набавка за реновирање просторија на Ташу.

Čedomir Rakić
Чедомир Ракић, заменик председника општине

Председник је похвалио и пословање јавних предузећа „Комуналне услуге” које сопственим средствима финансирају радове на уређењу градске депоније, као и „Предузеће за путеве” и „Водовод и канализацију”, који су, по његовима речима, последњих месец дана „максимално укључени” у радове на реконструкцији улице 7. јула, како би омогућили „Путевима Србије” да што пре заврше посао. Како је рекао, очекује се да у наредних месец дана ова улица добије коловоз.

О новом турском инвеститору, фирми за производњу трикотаже Угур балкув, који би ускоро требало да почне градњу свог објекта на бившем „Емпином” игралишту, одборнике је упознао заменик председника Чедомир Ракић, додајући да се очекује отварање око 300 нових радних места.

Ivan Dimić
Одборник ДСС-а Иван Димић

На ова излагања председника и његовог заменика, реаговао је одборник ДСС-а Иван Димић, замеривши, између осталог, „колапс” који је у граду изазвала реконструкција улице 7. јула. Одобрник Димић се запитао да ли ће ова улица дочекати асфлат до Нове године, указујући и на хаотично стање након отварања пешачке зоне у главној улици, посебно на раскрсници са улицом Момчила Поповића где су „пешачки прелази излизани, а саобраћајни знаци неадекватни”.

„Да ли је Алексинац осуђен искључиво на турске инвеститоре”, запитао се одборник Димић, реагујући на вест о доласку новог инвеститора уз шаљив коментар да ћемо постати турска губернија, те да ускоро очекује да се на јарболу у центру града вијори турска застава. Он је поставио и питање да ли домаћи инвеститори имају исте услове као и страни.

Boban Ranđelović
одборник ДС-а Бобан Ранђеловић

И тачке у вези са поверавањем послова јавним предузећима чији је оснивач локална самоуправа изазвали су већу пажњу опозиционих одборника, који су највише коментарисали то што послови на одржавању уличне расвете више неће бити поверени ЈКП „Комуналне услуге”.

Одборници опозиције искористили су прилику и да прокоментаришу рад локалних медија, па је том приликом Братислав Дисић из ДСС-а критиковао листове предузећа „Агропрес”, „АЛ новине” и „Новости Југа”, рекавши да се деле бесплатно попут некадашњег „Комуниста” и да је боље да се зову лист Српске напредне странке.

 

Одборници су, између осталог, усвојили Стратегију јавног здравља општине Алексинац, предлог израде плана одбране од поплава за воде другог реда… Неколико тачака било је посвећено формирању јединица цивилне заштите опште намене за територију општине Алексинац, као и неколико тачака у вези са разрешењем и именовањем чланова школског одбора у основним школама.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

nine + 16 =