Сутра стартују Дани планинара Србије

Од сутра до недеље,  село Липовац биће стециште планинара из свих крајева Србије. Ради се, заправо, о манифестацији Дани планинара Србије  која је објединила неколико републичких  акција такмичарског карактера –  Мастер куп у трекингу, Државно првенство у планинарској оријентацији и такмичење у пењању на природну стену.

Према плану организатора, учесници манифестације окупиће се сутра око 13 сати на платоу испред Дома културе у Алексинцу  да би сат касније посетили храм Свете Тројице у Горњем Адровцу.

У вечерњим сатима у Липовцу ће бити отворена изложба слика са планинарским мотивима,  аутора професора Радета Ђорђевића и чланова ПСК „Брђанка“.  Такође, биће одржана пројекција филма Драгослава Гогића „Европски пешачки корак“ и два предавања – професор Зоран Стевановић говориће о „Историјату алексиначко-сокобањске котлине“, док ће Раде Делчев, председник Гљиварског друштва из Ниша, имати излагање о теми „Живи свет око нас, са посебним освртом на гљиве“.

Свечано отварање манифестације је у суботу у девет сати. У  9:45 стартује трка у оквиру Мастер купа у трекингу, у 10 сати је полазак на планинарску стазу, а у 11 сати почиње Држано првенсво у планинарској оријентацији. У поподневним сатима биће одржане радионице о изради ручних радова, декупажу, кувању и шминкању за планинарење… Организатори су планирали  да се поред пењалишта на природну  стену одрже предавања и промоција алпинизма, затим показна вежба Горске службе спасавања, као и изложба  о гљивама уз гљиварски котлић.

Додела захвалница и признања учесницима акције планирана је за 18 часова.

У недељу у девет сати планинари ће опет изаћи на стазу, за  13 сати је планиран повратак у табор а сат касније уследиће затварање акције.

Истог дана у 10 сати у Сокобањи, испод Соко града, одржаће се такмичење у пењању на природној стени.

Манифестацију организује Планинарски савез Србије у сарадњи са планинарским клубовима „Брђанка“ из Алексинца и „Озрен“ из Сокобање.

Фотографије: Зоран Станковић

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

four × one =