Странци воле нашу храну и гостољубивост

Када је 2011. године у селу Врмџи код Сокобање снимала једну од епизода своје аутoрске емисије „Странац у Србији”, новинарка РТС-а Ранка Јакшић није могла ни да претпостави да ће управо та прича мотивисати мештане и руководство ове месне заједнице да шест година касније покрену фестивал посвећен документарном, еколошком и туристичком филму како би промовисали свој крај, културу и обичаје, али и упознали остатак света са природним лепотама Србије.

То је, прича нам ова новинарка, био циљ и њене емисије, да кроз разговоре са занимљивим и инспиративним људима покаже да Србија може бити и јесте лепо место за живот. Када једном виде и заволе Србију, странци јој се радо враћају, додаје она.

– Неко је у Србију дошао због љубави, неко због посла, али углавном сви они остају због тога што се овде лепо осећају, зато што су добродошли, јер Срби су врло гостопримљив народ, знају да угосте и почасте, али знају и да се друже, а тога више на западу нема – каже наша саговорница.

Иако странци често у Србији буду у пролазу, природа и много тога што налазе у природи, а у вези је са њиховим послом, привуче их да остану и живе овде, објашњава Ранка.

Целу репортажу можете да прочитате у новом броју „Новости југа“.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

two × 1 =