Стихови за хуманост

Збирка песама „Жеља” ауторке Весне Петровић из Љубљане представљена је јуче у Центру за културу и уметност. Весна која корене вуче из Лужана, рођена је 1999. у Нишу, а основно школовање започела је у истуреном одељењу Основне школе „Вук Караџић” у Нозрини. Са породицом се 2010. одселила за Љубљану где завршава основну школу, а потом уписује средњу медијску школу. Поред писања, игра кошарку и фолклор. Предана је хуманитарном раду и слободно време проводи са социјално угроженом децом и децом сa сметњама у развоју. Члан је и секретар Друштва српских књижевника у Љубљани, а њена омиљена песникиња и узор је Десанка Максимовић.

   

И поред свих активности, Весна истиче да јој је најдраже време које проводи са породицом,  посебно са млађим братом Ђорђем који је рођен са Дауновим синдромом, а несрећним случајем постао и инвалид. Њему је и посветила песму „Брат” коју је написала у првом разреду основне школе. Веома је захвална својој првој учитељици Соњи која ју је увела у свет писања, показала шта је поезија и како се пишу песме. Док је живела у Србији написала је пуно песама. Углавном су то биле дечје песмице јер је, како каже, неке забавне ситуације из живота претворила у стихове.

– Након пресељења у Словенију, које је мени тешко пало јер сам оставила корене, део породице и пријатеље, у мом животу почиње једна нова фаза. У Љубљани наилазим на сасвим други свет, другачији језик, сретала сам људе другачије вероисповести и боје коже. У таквој ситуацији била сам тужна и ретко сам писала. Преломни тренутак у мом животу је био кад је брат Ђоле престао да хода. И тада сам му посветила песму, о томе каквим га видим у будућности. Ђоле је моја велика инспирација, он је тако чист, он не зна шта је мржња , њему је љубав све на свету – рекла је између осталог у свом емотивном обраћању Весна Петровић и истакла велику подршку своје породице а посебно мајке.

Ово књижевно послеподне имало је хуманитарни карактер јер је сав новац од продатих примерака збирке „Жеља” Весна наменила Малој домској заједници у Дому „Христина Маркишић” у Алексинцу.

Фотографије са промоције можете погледати на Фејсбук страници Радио Алексинца.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

9 + fourteen =