Стижу мажореткиње у Сокобању

Суседна Сокобања, од сутра па до недеље, 9. септембра, биће домаћин јубиларног, 20. Европског првенства у мажорет плесу. Ово такмичење први пут се организује у Србији и на њему ће учествовати 48 екипа из шест земаља са 1.200 такмичара.

У четвртак је окупљaње такмичара и састанак судијског тима са вођама тимова у периоду од 15 до 16 часова. Петак је резервисан за перформансе учесника шампионата који ће бити одржани у сокобањској Спортској хали од 11 до 21 час и 50 минута.

У суботу у 10 сати почиње церемонија свечаног отварања и парадни дефиле свих учесника центром града који ће трајати до 19 часова. У недељу, последњег дана манифестације, у Спортској хали одржаће се бински перформанси свих учесника манифестације који ће почети у 10 и 30 и трајаће до 19 часова.

У нашој земљи мажуро плес још увек није заступљен у великој мери, за разлику од Европе где има веома дугу традицију. Крајем 18. века мажореткиње су се појавиле најпре у Француској. Оне су својим штаповима одређивале смер кретања оркестра као замена диригенту на парадама и, водећи рачуна и о естетском моменту, испраћале војнике, зато је мажуро плес специфичан спој марша и игре.

Савремени кореографи тврде да је овај плес компликованији од класичног плеса, јер од девојака, уз крајњу женственост, захтева и војничко држање.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

6 + seventeen =