izbeglice

Стамбено збринуто још пет избеглих породица

У свечаној сали општине Алексинац данас су потписани уговори о куповини пет сеоских кућа са окућницом намењених избеглим породицама. Ова донација се спроводи у оквиру регионалног стамбеног програма који финансирају Европска унија и Сједињене Америчке Државе.

У јануару је био расписан конкурс на коме су избегла лица могла да учествују и њиме је била предвиђена помоћ кроз куповину сеоске куће у вредности до 9.500 евра, а опредељено је и по 1.500 евра за набавку грађевинског материјала и опреме. Сходно предвиђеним средствима за пет породица купљене су куће са окућницом у Витковцу, Трњану, Житковцу, Суботинцу и Рутевцу.

izbegla lica Aleksinac

Повереник Комесаријата за избеглице за општину Алексинац Драган Јовановић рекао је да још пар породица није стамбено збринуто, али да ће се у нaрeдном периоду пронаћи решење и за њих.
Ми смо највећи број избеглих лица стамбено збринули. На овај конкурс се јавило десет породица, осам је испуњавало услове, а ми смо одабрали пет, што значи да још три породице испуњавају услове. Ту су још, отприлике, две, три породице, које нису конкурисале или због необавештености или неких других разлога. Ми покушавамо да допремо и до њих и да у неком наредном потпројекту конкуришемо за још пет сеоских домаћинстава – рекао је Јовановић и додао да ће тиме потпуно бити затворена прича око збрињавања избеглих лица на подручју општине.

Ivana Anić Ćurko i Dragan Jovanović
Ивана Анић Ћурко и Драган Јовановић

У име Комесаријата за избеглице и миграције овом догађају присуствовала је Ивана Анић Ћурко, која је истакла успешну сарадњу са општином Алексинац и најавила обезбеђивање нових средстава како би се решило стамбено питање и осталих избеглих лица.
Алексинац је општина која напредује добро у целој овој процедури и на срећу нема много избеглица. Тако да вероватно са неким следећим таласом он ће решити проблеме избеглица. Овде је већи проблем са интерно расељеним лицима. Ми сваке године програмом Владе збрињавамо одређени део, али циљ је да се и проблем интерно расељених лица реши и Република Србија ради на томе – поручила је Анић Ћурко.

izbegla lica
Данашњем потписивању уговора присуствовали су продавци и будући власници сеоских домаћинстава, као и представници Комесаријата за избеглице и миграције, локалне самоуправе и донатора. На скупу у општини био је и нотар који је одмах укњиживао имовину нових власника.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

thirteen + eight =