akcijaši

„Срце иште градилиште”

Некадашњи бригадири, учесници омладинских радних акција које су организоване широм бивше нам домовине, окупиће се у суботу, 31. марта у Центру за културу и уметност у Алексинцу, како би обележили свој празник 1. април – Дан омладинских радних акција.

У Галерији 2 у 18 сати биће отворена изложба зидних новина, фотографија, докумената и признања са ОРА, а главна свечаност под називом „Срце иште градилиште” предвиђена је за 19 часова. О учешћу младих из алексиначке општине на радним акцијама на свечаности ће говорити професор у пензији Василије Стојановић, док ће сећања на ОРА „Алексинац 86” евоцирати командант ове акције Радица Пешић. Поред осталих, на свечаности ће говорити и Душко Тодоровић, члан Управног одбора Савеза удружења учесника ОРА Србије, чији је оснивач и Клуб бригадира „О*рук генерација”. Овом приликом, истакнутим акцијашима и вишеструким ударницима, тим, како је написано у образложењу одлуке, „ствараоцима неодољивог полета”, биће уручене захвалнице. Наравно, неће изостати и дружење акцијаша уз песму и игру.

akcijaši
Акција у Дому у Кулини

Главној свечаности, иначе, претходиће неколико догађаја у преподневним сатима.
Тако ће у 11 сати делегација Клуба бригадира „О*рук генерација” положити цвеће на спомен-обележје у Чукуровцу, где је 15. јула 1944. године формирана прва омладинска радна бригада у Србији. Пола сата касније цвеће ће бити положено и на споменик народном хероју Ратку Јовићу Душку у Чести, а потом и на спомен-плочу на железничкој станици у Житковцу. Планирано је такође и сађење платана у градском парку „Брђанка”.

akcijaši
Обележавање Дана акцијаша 2017.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

6 − 4 =