Србија годишње без 60 хиљада становника

Проф. др Берислав Векић, државни секретар у Министарству здравља Републике Србије, захваливши се Фондацији „Драгица Николић“ што је препознала значај реновирања породилишта у Алексинцу, напоменуо је да је оно у садашњој згради старој 41 годину. У том периоду није било значајнијег реновирања тих просторија.

– У овом породилишту годишње се порађало 350 трудница. Надамо се да ће у будућности овде бити и преко 600 порођаја и да ће овај град заживети пуним младим срцем – казао је проф. др Векић.

По њему, стварање бољих услова у нашим породилиштима придонеће да убедимо наше младе мајке да се више не порађају између 30. и 39. године живота, већ да вратимо ону статистику од пре десет годинa када су мајке своје потомке добијале између 20. и 29. године.

Колико је значајно улагати у наша породилишта како бисмо зауставили демографску катастрофу, државни секретар Векић је поткрепио и са неколико података.

– Стопа наталитета у Србији из године у годину пада. Годишње на 100 хиљада становника на свет дођe 9,5 нових живота, али у истом периоду умрe 14 житеља. То значи да Србија сваке године остане без 35000 живота и када се дода још 15 хиљада људи који због миграције напусте земљу, онда смо сиромашнији за око 60000 становника – каже овај познати хирург.

Подаци које је изнео кажу да у Србији годишње има преко 64 хиљада порођаја, али и преко 100 хиљада умрлих.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

13 − 9 =