sport za sve

„Спорт за све” и у Алексинцу

Општина Алексинац једна је од пет локалних самоуправа у Србији у којима ће бити реализован УНИЦЕФ-ов пројекат „Спорт за све”. На подручју алексиначке општине овај пројекат спроводиће овдашње Друштво за развој креативности.

Како се наводи у саопштењу, УНИЦЕФ ће око пет милиона динара преусмерити за набавку опреме за спортско-рекреативне активности и унапређење стручних капацитета запослених који се старају о деци са сметњама у развоју и инвалидитетом.

Пројекат се реализује захваљујући средствима која су прикупљена током Телетона „Позови и помози” и финансијској помоћи Теленора, Теленор банке и Војвођанске банке.

‒ У Србији се деца са сметњама у развоју и инвалидитетом налазе међу најмаргинализованијим и најугоженијим члановима друштва. Ова деца се суочавају са непрестаном дискриминацијом, имају мање шансе да остваре право на здравствену заштиту и образовање и веће шансе да доживе насиље, експлоатацију и злостављање, а у односу на децу без сметњи у развоју. То морамо да променимо ‒ истакао је директор УНИЦЕФ-а у Србији, Мишел Сент-Лот, а потом додао: ‒ Спорт, рекреација и игра су препознатљиви као важне стратегије за унапређење физичког и менталног здравља деце са сметњама и развоју и инвалидитетом. Зато је циљ УНИЦЕФ-а да у општинама широм Србије обезбеди опрему и реквизите за спортско-рекреативне активности, подршку унапређењу стручних капацитета запослених који се старају о овој деци, као и реализацију низа спортских инклузивних манифестација и редовних заједничких спортско-рекреативних активности за децу са и без сметњи у развоју и инвалидитета.

Иначе, осим алексиначке комуне, пројекат „Спорт за све” ће бити спроведен у општинама Прибој, Ћићевац и Велика Плана и у Суботици.

Фото са насловне: УНИЦЕФ Србија, Милена Анђела Мишић Атанацковић 

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

nine + twelve =