Skupština

Солунска улица: За власт успех, за опозицију сакупљање политичких поена

Три теме су доминирале на јучерашњој седници локалне скупштине, извештај председника општине Ненада Станковића о активностима локалне самоуправе између две седнице и прве две тачке дневног реда, извештај о оствареним приходима и расходима буџета у првих шест месеци и ребаланс буџета општине.

Говорећи о реализацији уговорених послова, председник Станковић је напоменуо да су код неких инвестиција остварене значајне уштеде и при том поменуо реконструкцију локалног пута Житковац – Доњи Адровац, уређење паркинга и тротоара у новоизграђеној улици иза фудбалског и стадиона за мале спортове, као и код најављених радова на изградњи атмосферске канализацији на тзв. Бањском друму.

Први човек алексиначке општине је за пролеће наредне године најавио почетак решавања проблема паркинга у граду а што између осталог, предвиђа и набавку „паука”.
Реагујући на извештај председника општине, Бобан Ранђеловић (ДС) је рекао да је улица 7. Јула добила непримерен тротоар са веома лошим квалитетом асфалта и да му је несхватљиво да се уређује улица иза градског стадиона док многе улице у граду немају канализацију. За њега је реконструкција Солунске улице ништа друго него сакупљање политичких поена, на шта је реаговао Славољуб Милошевић (СПС) рекавши да је иницијатива за изградњу обилазнице око Житковца покренута пре више од десет година.

Veće

По Ивану Димићу (ДСС) актуелна општинска власт се хвали и инвестицијама које су започете пре њеног мандата и замерио је челницима општине што су направили велике пропусте код летошње посете делегације из братске општине Лаврио и скупа младих у Липовцу где је један од учесника носио симболе „државе” Косово.

Након што су чланови Општинског већа дали „зелено светло” шестомесечном извештају о извршењу општинског буџета, овај извештај се нашао и пред одборницима. Председник општине је, одговарајући на примедбе одборника из редова опозиције, рекао да се наменска средства не могу преусмеравати за друге намене, и да ће, ако се не утроше за планирани програм у овој години, она бити пренешена у наредну годину за исту намену.

Бобан Ранђеловић је више пута питао зашто израда пројектне документације није завршена током пролећа јер ће доста времена проћи на расписивање тендера што ће почетак радова на изради канализације померити за зимске месеце.

Veće

Оцењујући предлог ребаланса буџета, Иван Димић је рекао да ми не добијамо ребаланс него увек добијамо нови буџет и питао откуд у буџету изградња Пољопривредне школе. То питање изазвало је бројне реплике. Славољуб Величковић, шеф одборничке групе СНС је подсетио да је проблем са новом зградом Пољопривредне школе настао када су обједињене друга и трећа фаза радова и кад долази до раскида уговора између Министарства просвете и извођача радова. С обзиром да министарство не може да обезбеди потребан новац за завршетак радова, потребно је да општина учествује својим средствима. Одборник Димић је рекао да се овде пре ради о стварима којима треба да се бави правосуђе, назвавши поједине појаве криминалним. Расправа око изградње објекта пољопривредне школе на Брђанци наметнула је и неколико нових тема међу којима и демографске прилике у алексиначкој општини. По окончању расправе, предлог ребаланса буџета усвојен је већином гласова.

Током расправе о будућем Спортском рекреативном центру Алексинац, Иван Димић је рекао да је нелогично да добијамо нову организацију а да остају исти органи управљања. По њему сврсисходније би било да је уместо нове организације направљено Одељење за спорт при Општинској управи чиме би се смањили трошкови.

Све друге тачке дневног реда усвојене су без расправе.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

seven + 12 =