Skupština

Solunska ulica: Za vlast uspeh, za opoziciju sakupljanje političkih poena

Tri teme su dominirale na jučerašnjoj sednici lokalne skupštine, izveštaj predsednika opštine Nenada Stankovića o aktivnostima lokalne samouprave između dve sednice i prve dve tačke dnevnog reda, izveštaj o ostvarenim prihodima i rashodima budžeta u prvih šest meseci i rebalans budžeta opštine.

Govoreći o realizaciji ugovorenih poslova, predsednik Stanković je napomenuo da su kod nekih investicija ostvarene značajne uštede i pri tom pomenuo rekonstrukciju lokalnog puta Žitkovac – Donji Adrovac, uređenje parkinga i trotoara u novoizgrađenoj ulici iza fudbalskog i stadiona za male sportove, kao i kod najavljenih radova na izgradnji atmosferske kanalizaciji na tzv. Banjskom drumu.

Prvi čovek aleksinačke opštine je za proleće naredne godine najavio početak rešavanja problema parkinga u gradu a što između ostalog, predviđa i nabavku „pauka”.
Reagujući na izveštaj predsednika opštine, Boban Ranđelović (DS) je rekao da je ulica 7. Jula dobila neprimeren trotoar sa veoma lošim kvalitetom asfalta i da mu je neshvatljivo da se uređuje ulica iza gradskog stadiona dok mnoge ulice u gradu nemaju kanalizaciju. Za njega je rekonstrukcija Solunske ulice ništa drugo nego sakupljanje političkih poena, na šta je reagovao Slavoljub Milošević (SPS) rekavši da je inicijativa za izgradnju obilaznice oko Žitkovca pokrenuta pre više od deset godina.

Veće

Po Ivanu Dimiću (DSS) aktuelna opštinska vlast se hvali i investicijama koje su započete pre njenog mandata i zamerio je čelnicima opštine što su napravili velike propuste kod letošnje posete delegacije iz bratske opštine Lavrio i skupa mladih u Lipovcu gde je jedan od učesnika nosio simbole „države” Kosovo.

Nakon što su članovi Opštinskog veća dali „zeleno svetlo” šestomesečnom izveštaju o izvršenju opštinskog budžeta, ovaj izveštaj se našao i pred odbornicima. Predsednik opštine je, odgovarajući na primedbe odbornika iz redova opozicije, rekao da se namenska sredstva ne mogu preusmeravati za druge namene, i da će, ako se ne utroše za planirani program u ovoj godini, ona biti prenešena u narednu godinu za istu namenu.

Boban Ranđelović je više puta pitao zašto izrada projektne dokumentacije nije završena tokom proleća jer će dosta vremena proći na raspisivanje tendera što će početak radova na izradi kanalizacije pomeriti za zimske mesece.

Veće

Ocenjujući predlog rebalansa budžeta, Ivan Dimić je rekao da mi ne dobijamo rebalans nego uvek dobijamo novi budžet i pitao otkud u budžetu izgradnja Poljoprivredne škole. To pitanje izazvalo je brojne replike. Slavoljub Veličković, šef odborničke grupe SNS je podsetio da je problem sa novom zgradom Poljoprivredne škole nastao kada su objedinjene druga i treća faza radova i kad dolazi do raskida ugovora između Ministarstva prosvete i izvođača radova. S obzirom da ministarstvo ne može da obezbedi potreban novac za završetak radova, potrebno je da opština učestvuje svojim sredstvima. Odbornik Dimić je rekao da se ovde pre radi o stvarima kojima treba da se bavi pravosuđe, nazvavši pojedine pojave kriminalnim. Rasprava oko izgradnje objekta poljoprivredne škole na Brđanci nametnula je i nekoliko novih tema među kojima i demografske prilike u aleksinačkoj opštini. Po okončanju rasprave, predlog rebalansa budžeta usvojen je većinom glasova.

Tokom rasprave o budućem Sportskom rekreativnom centru Aleksinac, Ivan Dimić je rekao da je nelogično da dobijamo novu organizaciju a da ostaju isti organi upravljanja. Po njemu svrsishodnije bi bilo da je umesto nove organizacije napravljeno Odeljenje za sport pri Opštinskoj upravi čime bi se smanjili troškovi.

Sve druge tačke dnevnog reda usvojene su bez rasprave.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

2 × one =