Aleksa Mirković

Солистички концерт светског шампиона

Један од најталентованијих и најнаграђиванијих хармоникаша у Србији, Алекса Мирковић одржаће сутра солистички концерт у Алексинцу. Алекса је рођен 1997. године у Ваљеву где је и започео школовање. Средњу музичку школу „Коста Манојловић” завршио је у Земуну (вокално-инстументални одсек), а његов матурски испит – реситал на хармоници, проглашен је за најуспешнији, а такође је награђен и за уметничка достигнућа. Тренутно је студент друге године Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву.

После тријумфа у Француској, Алекси су се отворила врата и за такмичења на другим континентима. У овој 2018. години жеља му је да наступи на аустралијском шампионату у хармоници.

Надам се да ће ми се та жеља остварити у јуну ове године. Програм је већ спреман, остало је да регулишем и онај најважнији, финансијски део, а неке ствари говоре да то може да се оствари – рекао нам је Алекса у телефонском разговору.

До сада је освојио 77 награда (30 победа) на домаћим и иностраним такмичењима. Прошле године у Француској је на 67. Међународном трофеју хармонике освојио прво место у категорији композитора. На истом такмичењу наступио је и као извођач и у веома јакој конкуренцији сениора, као најмлађи такмичар, освојио осмо место. Исте године у Летонији је освојио Гран-при као апсолутни победник у категорији млађих студената на Међународном такмичењу „Наујене 2017”.

У Алексинцу је већ наступао 2016. године и веома је задовољан пријемом код овдашње публике. На сутрашњем концерту, поред дела Скарлатија, Лоренцена и Макенена, извшће и своје композиције међу којима и „Белу књигу” са којом је победио прошле године у Француској.

Концерт ће бити одржан у Галерији 2 Центра за културу и уметност са почетком у 19 сати. Улаз је слободан.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

nineteen − 11 =