Udruženje Pukovnik Rajevski

Слава Друштва „Пуковник Рајевски”

Друштво Српско-руског пријатељства „Пуковник Рајевски” из Житковца, прославило је јуче своју крсну славу Светог Василија Великог. Мали Божић или први дан нове године по јулијанском календару означио је и почетак активности овог удружења.

Обележавању славе, поред чланова друштва, присуствовали су и Драган Цветковић, председник Странке Руса Србије, Зоран Самарџић председник београдског одбора, као и представници општинског одбора ове странке и њихове колеге из Јединствене Србије.

Društvo pukovnik Rajevski

Након поздравне речи председника алексиначког одбора странке и одборника у локалној скупштини, Светомира Милановића, о активностима у овој години, говорио је секретар друштва, Божа Марковић. Како је навео, једна од најважнијих активности је реализација пројекта којим се планира да се на месту срушене старе школе у порти цркве Свете Тројице у Горњем Адровцу подигне конгресни центар посвећен Толстоју и изучавању његових дела, а све у циљу очувања српско-руских односа. У плану је и отварање музеја Првог српског устанка у Делиграду. Прва у низу изложби у 2018. години „Народ и војска” биће отворена 15. фебруара, а током године уследиће изложбе посвећене стогодишњици Солунског фронта и царској породици Романов.

Boža Nesvrćanin

Председник Странке Руса Србије, Драган Цветковић похвалио је рад друштва које, како је истакао има јасан и племенити циљ и зажелео још боље резултате у предстојећем периоду. Он је подсетио да је Странка Руса Србије, коју су 2012. године основали потомци Белогардејаца пристиглих у Србију после Октобарске револуције, прикупила на хиљаде и хиљаде потписа за петицију којом се тражи да Српско-руски хуманитарни центар у Нишу добије дипломатски статус.

Rade Biočanin

Професор доктор Раде Биочанин, члан Српске краљевске академије иновационих наука – СКАИН, изразио је задовољство што постоји једно овакво друштво и нагласио да ће дати свој допринос у организацији округлих столова и научних скупова.

Овом приликом, књижевник Драгиша Марковић је на руском језику прочитао своју песму о пуковнику Рајевском, а Јадранка Поповић из Трњана, чији је отац Рус из Донске области, отпевала је познату руску песму „Каћуша”.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

nineteen + six =