koncert

Склад флауте и клавира

Топла музика за хладно јануарско вече био би најкраће изречени утисак са концерта који су синоћ одржали флаутисткиња Анђела Братић и пијаниста Драган Јовановић. Ово двоје младих и врсних музичара, иначе професора на Факултету уметности у Нишу наступа већ неколико година заједно са богатим репертоаром, а концерт у Алексинцу започели су Мукеовом Сонатом за флауту и клавир. Потом су уследиле Античка свита Џона Рутера и Павана за умрлу принцезу Мориса Равела, а наступ је завршен Игром патуљака Антониа Бацинија.

Anđela Bratić
Анђела Братић

Анђела Братић је рођена у Нишу. Расла је у породици оца спортисте и мајке музичара. Играла је рукомет, била селектована за младе репрезентације, али након једне повреде определила се за музику. Дипломирала је на Факултету музичке уметности у Београду, а магистарске студије завршила у Мајнцу. Данас је редовни професор на Факултету уметности у Нишу на предмету флаута. Стечена искуства и знања на Универзитету „Јохан Гутенберг” и на усавршавању, како на мајсторским курсевима код еминентних флаутиста тако и на стручном усавршавању у Бечу, пуно јој значе у раду са студентима.

Трудим се да све што сам научила пренесем својим студентима јер су они жељни и гладни знања, веома су заинтересовани и амбициозни. Сваком од њих по на особ посвећујем пажњу јер знам шта је мени недостајало током студија и не желим да то и њима недостаје. И успевам у томе. Имам добре студенте и сваке године постоји велико интересовање за студирање у мојој класи – каже Анђела и додаје да су њени студенти редовно ангажовани на концертима које организује факултет, а једна студенткиња је недавно наступала као члан Београдске филхармоније.

Због статуса који класична музика има у Србији, можда и Ниш сигурно није средина која не пружа добре услове за живот и развитак уметника из ове бранше, али се она, како истиче, пуно труди да својим радом и квалитетом себи обезбеди добро место. Наступа и као члан дувачког квинтета „Нишки солисти”, квартета „Камерна банда” и триа „ Masala”. Увек напомиње да јој много значе гостовања у иностранству као и подршка породице и амбијента у коме је одрасла. Концерте је одржала у Немачкој, Италији, Шведској, Шпанији, САД, Вијетнаму и Јужној Кореји и добитник је многобројних награда.

Dragan Jovanović
Драган Јовановић

Драган Јовановић, такође рођени Нишлија, студије клавира завршио је на Факултету уметности у Нишу у класи професора Драгослава Аћимовића, а магистарске студије у класи професора Зорана Јанчића. На истом факултету, данас је ванредни професор и шеф катедре за упоредни клавир. Добитник је бројних диплома за остварене педагошке резултате на међународним такмичењима студената комплементарног клавира.

Поред наступа са Анђелом за коју каже да је велики виртуоз и професионалац, наступа и као члан камерног састава „Trio Gracioso”. Током студија започео је сарадњу са Нишким симфонијским оркестром и Нишким академским хором, а од 2009. до 2014. био је члан клавирског триа „Constantinus”. Редовно наступа у свом родном Нишу за који каже да због дуге музичке традиције има профилисану публику.

koncert

Овај концерт за флауту и клавир плод је дугогодишње успешне сарадње Факултета уметности у Нишу и Центра за културу и уметност.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

17 − 2 =