sećanje

Сећање на страдање Алексинца

Дан сећања на страдале током бомбардовања 1999. године у Алексинцу, биће обележен сутра, на дан када је град претрпео највећи напад током НАТО агресије. Пригодан получасовни програм биће уприличен код спомен-обележја НАТО жртвама у Улици Душана Тривунца.

У 11 сати помен жртвама служиће свештенство Храма Светог Николе, а након тога присутнима ће се обратити председник општине Ненад Станковић.

Након полагања венаца, у организацији Центра за културу и уметност биће одржан уметнички програм у коме учествују Књижевни клуб „Велимир Рајић”, Мешовити хор „Певица” и књижевник и новинар Братислав Милановић.

Петог априла 1999. године Алексинац је доживео своје најтеже бомбардовање у НАТО агресији. У 21 час и 35 минута НАТО пројектили разорили су цивилне објекте у самом центру града збрисавши са лица места шест породичних кућа у Улици Душана Тривунца, а у Улици Вука Караџића десетак објеката. У том злочиначком нападу погинуло је 11 цивила, а 50 је задобило телесне повреде.

После петоаприлског бомбардовања живот је изгубило још четворо Алексинчана када је бомбардован воз на Грделичком мосту, 12. априла.

Алексинац је био мета НАТО агресије и 28. маја, када је у бомбардовању Новог насеља страдало троје, а рањено десетак људи.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

3 × 1 =