Свечаном академијом обележен јубилеј болнице

Обележавање 125 година Алексиначке болнице, настављено је данас Свечаном академијом која је одржана у великој сали Дома културе.Поред пригодног програма и кратког подсећања на историјат установе, сарадницима болнице уручене су захвалнице.

Поздрављајући госте и присутне грађане први човек Опште болнице у Алексинцу, примаријус др Горан Видић, напомену је значај који јеустанова имала од самог почетка. Тада, те давне 1836. године, када је граница са Турском империјом била овде код Алексинца, Србија је имала девет лекара, а двоје њих је било стационирано у Алексинцу. То само указује на значај који је Алексинац имао у Милошевој Србији.

Болница је на данашњој локацији почела са радом 1893. године. По речима др Видића, можда болница сада нема такав значај, али захваљујући људима који су радили и који сада раде у њој, спроводе се активности које доприносе њеном јачању и подизању угледа, како у стручној јавности, тако и међу пацијентима.

‒ С поносом могу да кажем да се развијамо. Имамо велику помоћ града, државе, можда не толико колико очекујемо и колико би требало, али свакако се боримо да сопственим снагама напредујемо. У нашем раду не постоји реч нећу или не могу, и кад мислимо да нешто не можемо вратимо се на почетак и скоро увек дођемо до решења – рекао је Видић.

У име локалне самоуправе и становника општине Алексинац, јубилеј запосленима у Општој болници честитао је председник општине Ненад Станковић, позвавши грађане да имају пуно поверења у овдашњи здравствени систем. Он је рекао да, као житељ Алексинца, има пуно поверења у овдашње здравствене службе и саветује осталима, ако не морају, да не куцају на разне адресе у другим градовима.

‒ Знам да постоји много тога што нам неодстаје у смислу техничке опремљености, али ја бих истакао оно најважније што наша болница има, а то је људски фактор. Тешко се стварају добри кадрови, лекари, медицинске сестре, пратећи радници, опрема се може купити, а ово се ствара годинама и деценијама, а то наш медицински центар има – рекао је први човек Алексинца.

Међу добитницима признања, које је Општа болница уручила, је и Дом здравља из Алексинца, који је некада био саставни део јединственогмедицинског центра. О тој доброј сардањи говорио је и директор Дома здравља др Родољуб Живадиновић.

‒ У Министарству здравља кажу да смо ми једине раздвојене установе које добро сарађују. Посебно ми је драго што је ова књига изашла јер ће нам дефинитивно показати нешто што нисмо знали, а знате да ‘ко не научи историју дужан је да је поново проживи’. Ми смо чињенице научили зато и овако добро сарађујемо – поручио је Живадиновић.

Захвалнице су уручене представнику Министарства здравља, председнику општине Алексинац, Клиничком центру Ниш, Фонду за здравствено осигурање Ниш – филијала у Алексинцу, Институту за јавно здравље, Дом здравља Ниш, професору Зорану Стевановићу и Слободану Крстићу, који је покретањем хуманитарне акције помогао опремање дечјег одељења болнице.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

2 × 2 =