Dan muzike

Светски дан музике обележен под кишобранима

Синоћни концерт хорова испред градске библиотеке подсећао је на познати филм „Певање на киши” из 1952. године, с тим, да су у алексиначкој верзији, уместо Џина Келија, у главној улози били Дечји хор „Мали вокали” и Омладински хор Центра за културу и уметност. Киша која је падала током читавог концерта није сметала извођачима али ни публици која је наступ пратила заштићена кишобранима, својим али и онима које им је „позајмио” организатор.

Dan muzike

 

 

 

 

 

 

„Мали вокали” са којима ради Милан Петковић, отворили су ово вече у складу са временским приликама, композицијом „Кишобран за двоје”, а потом су се ређале познате дечје песме.

Њихове нешто старије колеге, чланови Омладинског хора свој наступ су започели песмом „Цвета трешња у планини” коју су посветили недавно преминулом професору музике, Живораду Жижи Милосављевићу, човеку који је оставио траг на музичкој сцени Алексинца и који је у једном периоду радио са овим хором.

Dan muzike

Под диригентском палицом професорке Миље Миловановић, „омладинци” су извели репертоар прошаран српским изворним песмама, незаборавним Ex Yu хитовима и страним композицијама.

Овај концерт је одржан поводом 21. јуна, Светског дана музике који се захваљујући некадашњем француском министру културе Жаку Лангу прославља првог дана лета. Он је предложио да се најдужи дан у години, широм Француске прославља музиком и бесплатним концертима.

Dan muzike

Европска повеља о празнику музике потписана је 1997. године у Будимпешти.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

five × 5 =