Dan muzike

Svetski dan muzike obeležen pod kišobranima

Sinoćni koncert horova ispred gradske biblioteke podsećao je na poznati film „Pevanje na kiši” iz 1952. godine, s tim, da su u aleksinačkoj verziji, umesto Džina Kelija, u glavnoj ulozi bili Dečji hor „Mali vokali” i Omladinski hor Centra za kulturu i umetnost. Kiša koja je padala tokom čitavog koncerta nije smetala izvođačima ali ni publici koja je nastup pratila zaštićena kišobranima, svojim ali i onima koje im je „pozajmio” organizator.

Dan muzike

 

 

 

 

 

 

„Mali vokali” sa kojima radi Milan Petković, otvorili su ovo veče u skladu sa vremenskim prilikama, kompozicijom „Kišobran za dvoje”, a potom su se ređale poznate dečje pesme.

Njihove nešto starije kolege, članovi Omladinskog hora svoj nastup su započeli pesmom „Cveta trešnja u planini” koju su posvetili nedavno preminulom profesoru muzike, Živoradu Žiži Milosavljeviću, čoveku koji je ostavio trag na muzičkoj sceni Aleksinca i koji je u jednom periodu radio sa ovim horom.

Dan muzike

Pod dirigentskom palicom profesorke Milje Milovanović, „omladinci” su izveli repertoar prošaran srpskim izvornim pesmama, nezaboravnim Ex Yu hitovima i stranim kompozicijama.

Ovaj koncert je održan povodom 21. juna, Svetskog dana muzike koji se zahvaljujući nekadašnjem francuskom ministru kulture Žaku Langu proslavlja prvog dana leta. On je predložio da se najduži dan u godini, širom Francuske proslavlja muzikom i besplatnim koncertima.

Dan muzike

Evropska povelja o prazniku muzike potpisana je 1997. godine u Budimpešti.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

17 − thirteen =