većnici

Saradnja Aleksinca sa bugarskim opštinama

Prihvatanjem Nacrta odluke o utvrđivanju minimalne naknade za tekuće održavanje zgrada i naknade za rad prinudnog upravnika u stambenim zgradama na teritoriji naše opštine, počelo je današnje zasedanje Opštinskog veća. Jovana Stoilović Ako se o ovom nacrtu odluke pozitivno izjasne i odbornici na narednom zasedanju Skupštine opštine, detaljno će biti uređeni kriterijumi, po kojima će vlasnici stanova za troškove investicionog održavanja, u zavisnosti od starosti zgrade, izdvajati od dva do skoro sedam dinara po kvadratu stambenog prostora. U istom dokumentu je određeno da će za rad profesionalnog upravnika zgrade vlasnici stanova i poslovnih prostora izdvajati od 162 do 227 dinara, u zavisnosti od broja delova zgrade.

Nakon ove tačke, na dnevnom redu, pred opštinskom vladom, našao se i izveštaj o radu Saveta za zdravlje za prošlu godinu, ali i o njemu će svoj sud dati odbornici na nekom narednom zasedanju.

Prekogranična saradnja

Konačna odluka Opštinskog veća odnosi se na dva rešenja za učešće opštine Aleksinac u projektima interreg-IPA Programa prekogranične saradnje Bugarska-Srbija. Prvi projekat pod nazivom „Zajedničke akcije za sprečavanje rizika od prirodnih nepogoda i nesreća u prekograničnom regionu” odnosi se na nabavku vozila koje će služiti sektoru za vanredne situacije, uspostavljanje informacionog i koordinacionog centra za vanredne situacije, kao i na izradu operativnog plana za odbranu od poplava na vodotokovima drugog reda. Nosilac ovog projekta čija se vrednost procenjuje na oko 220 hiljada evra je opština Aleksinac, a partner je opština Ihtiman iz Bugarske.

većnici

Drugi projekat, gde je naša opština partner sa bugarskom opštinom Berkovica, odnosi se na rekonstrukciju puta od Donjeg Adrovca do Ruske crkve u Gornjem Adrovcu, a takođe i na izradu softvera za virtuelnu realnost i njegova vrednost se procenjuje na oko 205 hiljada evra. U oba projekta opštine Aleksinac obezbeđuje sufinansiranje u iznosu od 15%, a većnici su prihvatili da će opštinu predstavljati i potpisivati sva dokumenta Čedomir Rakić, zamenik predsednika opštine Aleksinac.

Usklađivanje sa novim zakonom

U nastavku zasedanja pred većnicima se našlo nekoliko tačaka koje su posvećene pravilnicima o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji i to u Centru za kulturu i umetnost Aleksinac, Gradskom pozorištu „Teatar 91”, Predškolskoj ustanovi „Lane”, Biblioteci „Vuk Karadžić”, Opštinskoj organizaciji za turizam i sport „OTIS” Aleksinac i Ustanovi za odmor i rekreaciju dece „Lipovac”.

direktori Kako su obrazložili predlagači ovih tačaka, radi se o usklađivanju naziva radnih mesta sa novim zakonom i katalogom radnih mesta, koji su doneti krajem prošle godine. Prihvatanje ovih predloga uslovilo je još dve tačke dnevnog reda, po kojima su izmenjene Odluke o koeficijentima za obračun i isplatu plata zaposlenih u Opštinskoj organizaciji za turizam i sport „OTIS” Aleksinac i Ustanovi za odmor i rekreaciju dece „Lipovac”. Kako je rečeno na zasedanju veća, koeficijenti nisu menjani, već samo nazivi radnih mesta.

Sredstva za medije

Na današnjoj sednici opštinska vlada je prihvatila izveštaje o utrošenim i opravdanim sredstvima tokom prošlogodišnjih programskih aktivnosti iz oblasti Razvoja sporta, udruženja građana i informisanja, a u nastavku, po dnevnom redu, prihvaćeni su predlozi rešenjao dodeli sredstava za sufinansiranje projekata u oblasti javnog informisanja na teritoriji opštine Aleksinac za ovu godinu, zatim Kulturno-umetničkih društava i udruženja građana pripadnika nacionalnih manjina.
U oblasti javnog informisanja podeljeno je pet miliona dinara, a sredstva su dodeljena za 17 projekata, od ukupno 35 pristiglih.

Za poljoprivredu 11 miliona

U nastavku sednice prihvaćen je izveštaj za prošlu i program mera podrške razvoju poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja opštine Aleksinac za ovu godinu. I ovog puta, izdvojeno je 11 miliona dinara, isto kao i prošle godine, a poljoprivrednici sa teritorije naše opštine Pozive za podsticaje mogu da očekuju kada o ovom programu svoje mišljenje da i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Naravno, ni ovo zasedanje opštinskog veća nije prošlo bez vansudskih poravnanja sa građanima koje su ujeli psi lutalice. Na dnevnom redu današnje sednice 10 tačaka je bilo posvećeno ovoj temi, a s obzirom da su sve prihvaćene, iz opštinskog budžeta biće izdvojeno ukupno 350 hiljada dinara.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

three − two =