većnici

Сарадња Алексинца са бугарским општинама

Прихватањем Нацрта одлуке о утврђивању минималне накнаде за текуће одржавање зграда и накнаде за рад принудног управника у стамбеним зградама на територији наше општине, почело је данашње заседање Општинског већа. Jovana Stoilović Ако се о овом нацрту одлуке позитивно изјасне и одборници на наредном заседању Скупштине општине, детаљно ће бити уређени критеријуми, по којима ће власници станова за трошкове инвестиционог одржавања, у зависности од старости зграде, издвајати од два до скоро седам динара по квадрату стамбеног простора. У истом документу је одређено да ће за рад професионалног управника зграде власници станова и пословних простора издвајати од 162 до 227 динара, у зависности од броја делова зграде.

Након ове тачке, на дневном реду, пред општинском владом, нашао се и извештај о раду Савета за здравље за прошлу годину, али и о њему ће свој суд дати одборници на неком наредном заседању.

Прекогранична сарадња

Коначна одлука Општинског већа односи се на два решења за учешће општине Алексинац у пројектима интеррег-ИПА Програма прекограничне сарадње Бугарска-Србија. Први пројекат под називом „Заједничке акције за спречавање ризика од природних непогода и несрећа у прекограничном региону” односи се на набавку возила које ће служити сектору за ванредне ситуације, успостављање информационог и координационог центра за ванредне ситуације, као и на израду оперативног плана за одбрану од поплава на водотоковима другог реда. Носилац овог пројекта чија се вредност процењује на око 220 хиљада евра је општина Алексинац, а партнер је општина Ихтиман из Бугарске.

većnici

Други пројекат, где је наша општина партнер са бугарском општином Берковица, односи се на реконструкцију пута од Доњег Адровца до Руске цркве у Горњем Адровцу, а такође и на израду софтвера за виртуелну реалност и његова вредност се процењује на око 205 хиљада евра. У оба пројекта општине Алексинац обезбеђује суфинансирање у износу од 15%, а већници су прихватили да ће општину представљати и потписивати сва документа Чедомир Ракић, заменик председника општине Алексинац.

Усклађивање са новим законом

У наставку заседања пред већницима се нашло неколико тачака које су посвећене правилницима о унутрашњој организацији и систематизацији и то у Центру за културу и уметност Алексинац, Градском позоришту „Театар 91”, Предшколској установи „Лане”, Библиотеци „Вук Караџић”, Општинској организацији за туризам и спорт „ОТИС” Алексинац и Установи за одмор и рекреацију деце „Липовац”.

direktori Како су образложили предлагачи ових тачака, ради се о усклађивању назива радних места са новим законом и каталогом радних места, који су донети крајем прошле године. Прихватање ових предлога условило је још две тачке дневног реда, по којима су измењене Одлуке о коефицијентима за обрачун и исплату плата запослених у Општинској организацији за туризам и спорт „ОТИС” Алексинац и Установи за одмор и рекреацију деце „Липовац”. Како је речено на заседању већа, коефицијенти нису мењани, већ само називи радних места.

Средства за медије

На данашњој седници општинска влада је прихватила извештаје о утрошеним и оправданим средствима током прошлогодишњих програмских активности из области Развоја спорта, удружења грађана и информисања, а у наставку, по дневном реду, прихваћени су предлози решењао додели средстава за суфинансирање пројеката у области јавног информисања на територији општине Алексинац за ову годину, затим Културно-уметничких друштава и удружења грађана припадника националних мањина.
У области јавног информисања подељено је пет милиона динара, а средства су додељена за 17 пројеката, од укупно 35 пристиглих.

За пољопривреду 11 милиона

У наставку седнице прихваћен је извештај за прошлу и програм мера подршке развоју пољопривредне политике и политике руралног развоја општине Алексинац за ову годину. И овог пута, издвојено је 11 милиона динара, исто као и прошле године, а пољопривредници са територије наше општине Позиве за подстицаје могу да очекују када о овом програму своје мишљење да и Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде.

Наравно, ни ово заседање општинског већа није прошло без вансудских поравнања са грађанима које су ујели пси луталице. На дневном реду данашње седнице 10 тачака је било посвећено овој теми, а с обзиром да су све прихваћене, из општинског буџета биће издвојено укупно 350 хиљада динара.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

five × 4 =