Malina 3

Савет стручњака: Уклањање младих изданака малине

Након избора једногодишњих изданака за род, њиховог везивања и скраћивања, у засадима малине је важна мера и уклањање првих серија младих изданака. Изданци се уклањају у три-четири наврата и то од почетка кретања малине до краја маја, односно у периоду када ови изданци масовно избијају и интензивно расту.

Malina 1 Интензивни пораст „превремених” изданака малине утиче на само цветање, заметање и сазревање плодова, али и диференцијацију цветних пупољака за наредну годину. Не сме се дозволити да они прерасту висину 10 до 15 цм, како не би дошло до одрвењавања њиховог базалног дела, а самим тим и тежег уклањања. Њихово елиминисање из засада може се обавити механичким путем и применом хербицида.

Malina 2 Окопавање и одсецање изданака до земље је најбољи начин јер се, осим уклањања прве серије изданака и сузбијања корова, окопавањем разбија покорица у малињаку. Важно је обавити закидање оваквих изданака до саме земље, јер ће се, у противном, из остављеног дела изданка развити превремене гранчице, чиме се беспотребно троши влага и хранљиве материје. Те гранчице су често и заражене гљивичним патогенима, чиме су директни извор инфекције новим, младим изданцима. Окопавање треба обављати пажљиво да се не оштете родни изданци, а младе изданке који избију у близини родних треба закинути руком.

Malina 4 Уклањање нових изданака применом хемијских препарата комбинује се са сузбијањем коровских биљака. У ову сврху користе се контактни хербициди који, осим корова, уништавају и младе изданке малине. С хербицидима треба пажљиво поступати да се не оштете родне гранчице.

У засадима малине који су посађени ове године нови изданци се не уклањају него се, када почну да избијају на површину, до земље уклања остатак посађеног изданка. Коровске биљке око младих изданака треба оплевити и пажљиво окопати са више страна.

У засадима ремотантних (двородних) сората малине нови изданци се не уклањају већ се ручно проређују на местима где је густ склоп. Изданке треба проредити када порасту 20 до 30 цм и оставити 10 до 12 правилно распоређених изданака по квадратном метру.

Тања Живковић, ПССС Ниш

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

4 × 2 =