Ruska crkva

Ruska crkva – mesto koje Rusi ne zaobilaze

I pored loših pristupnih puteva, interesovanje za posetu Ruskoj crkvi u Gornjem Adrovcu ne jenjava. Može se reći da se na listi znamenitosti, koje ruski turisti prilikom boravka u Srbiji, moraju da posete, nalazi i ovo velelepno zdanje skriveno iza stoletnih lipa sa imanja porodice Rajevski. I zvaničnici iz Rusije, koji dolaze u našu zemlju, neretko iskoriste priliku da obiđu Rusku crkvu.

Danas, u prepodnevnim časovima, ovu svetinju obišla je grupa iz Uprave za trezor ruskog Ministarstva finansija, koja je bila u poseti ministarstvu u Beogradu. Nakon obilaska niških znamenitosti, delegacija se uputila u Gornji Adrovac.

Ispred domaćina dočekali su ih predstavnici aleksinačke Organizacije za turizam i sport i profesori srpsko-ruskog odeljenja Aleksinačke gimnazije. O istorijatu svetinje na Golom brdu i o herojskoj pogibiji njihovog dobrovoljca u srpsko-turskom ratu, pukovnika Rajevskog, upoznala ih je Aleksandra Milovanović, stručni saradnik OTIS-a, dok je ulogu prevodioca preuzela profesorka ruskog jezika Olivera Vojinović.

Iako je ova poseta bila deo slobodnih aktivnosti ruskih zvaničnika, ostaje nada da će neko iz ove ili neke naredne delegacije pokrenuti inicijativu da se ovo turističko mesto prilagodi savremenom turisti. Možda bi neka saradnja sa Rusima u budućnosti mogla da iznedri da Adrovac ne bude samo usputna stanica, nego mesto u kome će biti više putnika namernika. Uređenje prilaznih puteva i enterijera hrama bili bi, svakako, na obostrano zadovoljstvo.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

five × 5 =