Ruska crkva

Руска црква – место које Руси не заобилазе

И поред лоших приступних путева, интересовање за посету Руској цркви у Горњем Адровцу не јењава. Може се рећи да се на листи знаменитости, које руски туристи приликом боравка у Србији, морају да посете, налази и ово велелепно здање скривено иза столетних липа са имања породице Рајевски. И званичници из Русије, који долазе у нашу земљу, неретко искористе прилику да обиђу Руску цркву.

Данас, у преподневним часовима, ову светињу обишла је група из Управе за трезор руског Министарства финансија, која је била у посети министарству у Београду. Након обиласка нишких знаменитости, делегација се упутила у Горњи Адровац.

Испред домаћина дочекали су их представници алексиначке Организације за туризам и спорт и професори српско-руског одељења Алексиначке гимназије. О историјату светиње на Голом брду и о херојској погибији њиховог добровољца у српско-турском рату, пуковника Рајевског, упознала их је Александра Миловановић, стручни сарадник ОТИС-а, док је улогу преводиоца преузела професорка руског језика Оливера Војиновић.

Иако је ова посета била део слободних активности руских званичника, остаје нада да ће неко из ове или неке наредне делегације покренути иницијативу да се ово туристичко место прилагоди савременом туристи. Можда би нека сарадња са Русима у будућности могла да изнедри да Адровац не буде само успутна станица, него место у коме ће бити више путника намерника. Уређење прилазних путева и ентеријера храма били би, свакако, на обострано задовољство.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

twenty − nine =