GA - Naslovna

Рудничка бригада у боју на Горњем Адровцу

Интересантна је и улога у боју на Горњем Адровцу Рудничке бригаде, којом је тада командовао капетан прве класе Радомир Путник, касније прослављени српски војвода.

Zoran Stevanovic– Према историјским подацима којим располажемо, највеће жртве поднела је Рудничка бригада, 23 борца су погинула, а неколико десетина их је нестало. Данас, када обележавамо овај догађај, наш народ погрешно мисли да одајемо почаст само пуковнику Рајевском, што је велика грешка. Ми одајемо почаст и свим српским војницима који су погинули на овим просторима и чије се страдање и даље наставило у борбама око Гредетина, на Кревету, на Великом Шиљиговцу, на Ђунису, све до завршетка овог рата – каже Зоран Стевановић, професор историје, и додаје да Путник и српски војници ништа нису могли да учине, јер је била огромна бројчана и техничка предност турских снага које су неколико пута биле бројније, а имале су предност и у артиљерији.

Стевановић подсећа и на писани извештај командујуће Рудничке бригаде у коме стоји да су се цеви српских пушака усијале од броја испаљених метака, једноставно биле су више неупотребљиве и због тога су Срби морали да се повуку на резервне положаје.

И док спомен-обележје Рајевском у Горњем Адровцу постоји, а од недавано и страдалим руским добровољцима, по многима постављено на простору где му место није – испред цркве, дотле су српски борци још увек без свог споменика. Али, Рудничани нису заборавили своје претке и на обележавању је било доста посетилаца из Горњег Милановца.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

19 − fourteen =