Zoran Aleksić

Родитељи незадовољни бројем педијатара

Након јавне расправе и добијене сагласности и подршке Института за јавно здравље из Ниша, данас је на седници Савета за здравље општине Алексинац усвојена коначна верзија Стратегије јавног здравља општине Алексинац за период 2017 – 2022. Општи циљ овог документа је унапређење здравља грађана превенцијом и подизањем квалитета услуга, као и јачање капацитета установа, ангажовање свих учесника у области јавног здравља и улагање у људске ресурсе. Стратегија ће се спроводити кроз акциони план који садржи четири основне тачке, а то су: Превенција и контрола заразних и незаразних болести и других обољења, Подршка развоју приступачне и квалитетне здравствене заштите, Развој и едукација људских ресурса у области јавног здравља и Побољшање услова и начина живота грађана у локалној заједници.

Ако успемо у наредне четири године да реализујемо 80 одсто планираних активности, алексиначко здравство ће стати на здраве ноге – рекао је председник Савета др Зоран Алексић и изразио наду да ће овај документ наићи и на разумевање ресорног министарства.

Savet za zdravlje Aleksinac
Ова стратегија ће се, како смо и раније најављивали, прво наћи пред члановима Општинског већа, а потом и на дневном реду неке од наредних седница локалне скупштине.
Поред овог, чланови Савета су на данашњој седници разматрали и усвојили извештаје саветника за заштиту пацијената. Реч је о извештајима за девет месеци у овој години током којих је било укупно 15 приговора. У извештајима се наводи, да се највише приговора и негодовања родитеља односи на Одељење дечје заштите Дома здравља. А главни проблем, како се током расправе чуло, јесте недовољан број педијатара. Један педијатар у смени није довољан да прегледа све пацијенте, мада је било и случајева да дечји лекари прегледају и више пацијената него што је нормативима предвиђено. Тај број варира у зависности од годишњег доба и разних епидемија у зимском периоду.
Овај проблем у примарној здравственој заштити, како је закључено, не може се решити без одобрења министарства, које број лекара одређује према броју деце на подручју општине.

Један коментар

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

10 − five =