Balkuv

РАС: Корисник државних пара не може да исплаћује минималац

Наш напис о томе зашто турски инвеститор Угур Балкув за сада не жели да отвори погон у Алексинцу изазвао је велику пажњу јавности. Како смо већ писали, одборници локалног парламента су, на недавном заседању, обавештени да држава, осим исплате минималне цене рада, захтева исплаћену зараду која би била увећана за 20 одсто минималца. То је услов да би дала субвенције инвеститору.

Upit Ту информацију, за наш сајт, потврдила је и Развојна агенција Србије (РАС) у послатом допису у коме напомиње да је Уредбом о условима и начину привлачења директних инвестиција прецизирана уговорена зарада, која представља основну зараду утврђену најмање у висини минималне зараде, у складу са прописима којима се уређују радни односи, а садржи и све остале елементе зараде (увећање зараде, радни учинак, награда, бонус и др) и друга примања која имају карактер зараде (топли оброк, регрес и др), тако да уговорена зарада запосленог износи најмање 120% тако утврђене минималне зараде.

Из РАС-а наглашавају да је циљ привлачења инвестиције, како привредни развој и економски просперитет земље, тако и подизање стандарда, смањење незапослености и обезбеђивање што бољих услова рада за домаће раднике. Агенција нас је и обавестила да су у последње четири године закључени инвестициони уговори са 61 компанијом укупне вредности више од 800 милиона евра и то је створило услове за запошљавање 52 хиљаде радника.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

thirteen + sixteen =