Badnji dan i Božić

Proslava Badnjeg dana i Božića

Najradosniji hrišćanski praznik obeležen je širom aleksinačke opštine. Paljenjem badnjaka u crkvenim portama i jutarnjom božićnom liturgijom obeležen je prvi dan Božića, rođenje Isusa Hrista.

Badnji dan
Crkvena opština Grejač veliki praznik proslavila je u svih devet naselja koji gravitiraju ovom području. Proslava je započela na Badnji dan paljenjem badnjaka u Velikom Drenovcu, a nastavljena je u Malom Drenovcu i Loćiki gde se okupilo više od dve stotine vernika, što znači da je iz svake kuće ovog aleksinačkog sela bar po neko prisustvovao ceremoniji paljenja badnjaka, kojim se najavljuje najradosniji trenutak u hrišćanskoj religiji.

Centralna večernja proslava i paljenje badnjaka, kao i jutarnja Božićna liturgija organizovani su u porti Sabornog hrama Vaznesenje Hristovo u Grejaču, takođe, pred velikim brojem parohijana i uz službu jereja Novice Ilića, sveštenika grejačke crkve.

Radost i osmesi na svakom licu brojnih prisutnih vernika, najviše dece i omladine, karakteristika je svih ovih okupljanja u portama crkvenih hramova tokom božićnih praznika.
Drugi dan Božića posvećen je Presvetoj Bogorodici, u znak zahvalnosti što je rodila Spasitelja, dok Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju praznik Svetog arhiđakona Stefana, prvu krsnu slavu nakon Božića. Na Stevanjdan se iz kuće iznosi božićna slama, koja se čuva tokom cele godine, kao simbol roda i napredovanja.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

fifteen − eleven =