Badnji dan i Božić

Прослава Бадњег дана и Божића

Најрадоснији хришћански празник обележен је широм алексиначке општине. Паљењем бадњака у црквеним портама и јутарњом божићном литургијом обележен је први дан Божића, рођење Исуса Христа.

Badnji dan
Црквена општина Грејач велики празник прославила је у свих девет насеља који гравитирају овом подручју. Прослава је започела на Бадњи дан паљењем бадњака у Великом Дреновцу, а настављена је у Малом Дреновцу и Лоћики где се окупило више од две стотине верника, што значи да је из сваке куће овог алексиначког села бар по неко присуствовао церемонији паљења бадњака, којим се најављује најрадоснији тренутак у хришћанској религији.

Централна вечерња прослава и паљење бадњака, као и јутарња Божићна литургија организовани су у порти Саборног храма Вазнесење Христово у Грејачу, такође, пред великим бројем парохијана и уз службу јереја Новице Илића, свештеника грејачке цркве.

Радост и осмеси на сваком лицу бројних присутних верника, највише деце и омладине, карактеристика је свих ових окупљања у портама црквених храмова током божићних празника.
Други дан Божића посвећен је Пресветој Богородици, у знак захвалности што је родила Спаситеља, док Српска православна црква и њени верници данас обележавају празник Светог архиђакона Стефана, прву крсну славу након Божића. На Стевањдан се из куће износи божићна слама, која се чува током целе године, као симбол рода и напредовања.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

15 − eleven =