Rajevski

Промоција књиге о Рајевском у Житковцу

Након књиге „Вронски, част и љубав” која је објављена 2002. године и у којој је професор др Будимир Поточан реконструисао последњу недељу живота пуковника Рајевског, од укрцавања на брод у Одеси до погибије код Горњег Адровца у августу 1876. године, овај аутор се, петнаест година касније, поново вратио Рајевском. Монографија „Вронски у Србији – Мисије пуковника Рајевског 1867. и 1876.”, објављена прошле године у издању Завода за уџбенике, плод је тридесетогодишњег истраживања професора Поточана. Започета, најпре, као новинарско, а затим настављена као научно дело, преточена је у више публицистичких радова, две књиге и два филма.

Rajevski Монографија је издата у години када се навршило 150 година од када је непознати млади руски официр први пут дошао у Србију и када се навршила 141 година од његове погибије 20. августа (по старом календару) 1876. године на Горњем Адровцу.

О значају првог доласка Рајевског у Србију 1867. године, када га је тадашњи руски министар одбране послао да изврши инспекцију путних праваца у Србији и БиХ и изнесе предлоге за формирање српске артиљерије и коњице, сведоче и четири његова писма упућена српском министру одбране Блазнавцу. Ова писма која је Поточан пронашао у Архиву Србије први пут су објављена управо у овој монографији Будимира Поточана.

Представљање монографије, библиотека „Вук Караџић” планира за четвртак 24. маја у цркви Светог архангела Гаврила у Житковцу. 

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

5 × 3 =