veligdanče

Proleće prkosi snegu

Obično se kaže: „Deca su ukras sveta, a cveće je ukras prirode”. A mi bi smo rekli, na osnovu fotografija koje je snimila naša ekipa, „Proleće prkosi snegu”.

Kod Doma kulture u Aleksincu na ukrasnoj crvenoj šljivi ispod snega naziru se prelepi cvetovi. Da li će ih sneg zaštiti od izmrzavanja, nije bitno. Plodovi ove šljive su previše sitni za bilo kakvu upotrebu.

ukrasna šljiva ukrasna šljiva

U podjastrebačkim selima snimili smo jednu cvetnu biljku koja se bori sa snežnim pokrivačem. Njeni roze cvetovi probijaju se između trave i snega i kažu nam da je proleće stiglo. Latinski naziv ove biljke je lamium maculatum, dok se u našem jeziku koristi izraz mrtva kopriva. Narod je, pak, češće zove „veligdanče”. Stariji kažu, zato što obično cveta pred Vaskrs, odnosno Veligdan, koji je ove godine 8. aprila. Zbog toplog perioda u februaru i početkom marta, veligdanče je cvetalo nešto ranije nego što je uobičajeno.

veligdanče
Veligdanče 

Iako meteorolozi u narednom periodu najavljuju kišovito i nešto hladnije vreme, na svakom koraku se vide tragovi proleća.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

sixteen − one =