Dani jagoda

Производњу јагода наставили најупорнији

Производња јагода у алексиначком крају све је тежа и неизвеснија. То се видело и на „Данима јагода”, који су ове недеље у порти гредетинске цркве, дванаести пут окупили произвођаче овог воћа. Било их је нешто више од прошле године, али и они малобројни који су дошли да изложе своје плодове, кажу да се морају предузети озбиљни кораци како би се зауставио тренд опадања производње и побољшали услови за узгој јагода.

Dani jagoda
Најмлађи излагач, Василије Николић из Гредетина
Dani jagoda
Сорту клери донео је Божидар Маринковић из Гаџиног Хана

На овогодишњим „Данима јагода” било је 14 излагача. Поред јагодара из Гредетина, који су били најбројнији, на смотри изложбеног карактера, учествовали су и произвођачи из суседног Крушја, Малог Дреновца, затим Ражња, крушевачког села Велики Шиљеговац и општине Гаџин Хан.

Dani jagoda
Поред јагода, дегустирала се и трешња 

И поред малог броја излагача, посетиоци овогодишњих „Дана јагода” могли су дегустирати чак седам сорти овог воћа. Поред најзаступљеније зенге зенгане, у понуди су биле и асиа, алба, роксана, џоли, клери и сибила.

Произвођачи из других општина потврдили су нам да је и код њих јагодарство у опадању и да је све мање оних који се одлучују да започну ову производњу.

‒ У односу на то како је било неких година, само један проценат некадашњих произвођача је наставио да се бави јагодарством. Млади нараштај је отишао из села. Села се затварају, а производњом се бави само неколико породица и то на неком мањем простору – каже нам Божидар Маринковић из Гаџиног Хана.

Dani jagoda
Директорка ОТИС-а Милена Максимовић са учесницима манифестације
Dani jagoda
Представници локалне самоуправе предвођени начелником Драганом Јовановићем

 

 

 

 

 

 

 

Овдашњи јагодари истичу да је цена за страно тржиште слична оној коју нуде локални откупљивачи, па је мала количина јагода са алексиначког подручја ове године прешла државне границе.

Dani jagoda

Све у свему, организатори манифестације, Удружење „Jагода” из Гредетина настављају са традицијом окупљања јагодара са надом у боље дане, а подршку у томе, поред локалне самоуправе, пружају и Општинска организација за туризам и спорт и Центар за културу и уметност Алексинца.

 

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

16 + three =