kurs Opšta bolnica Aleksinac

Програм обележавања јубилеја

Низом пригодних догађаја биће обележен велики јубилеј алексиначког здравства, 125 година од оснивања Опште болнице. Централни догађаји биће одржани у четвртак 20. септембра и у петак 21. септембра.

125 godina Opste bolnice - plakat Првог дана, у четвртак у сали Дома омладине од 19 часова биће представљена књига „Здравство у Алексинцу и околини од 1836-2018”, а тим поводом биће организована и изложба фотографија.

Сутрадан, у петак од 11 часова у великој сали Центра за културу и уметност биће одржана Свечана академија.

Алексиначка болница почела је са радом 1876. године. Тада је била смештена у приватној кући у улици Јелке Радуловић, а потом у изнајмљеној кући на углу улица Станка Милосављевића и 7. јули. Одлука да се подигне нова зграда за потребе болнице донета је 1879. године. Сматра се да је у добијању одобрења државних власти велику заслугу имао Ђорђе Јанковић тадашњи начелник за здравство, који је имао функцију попут данашњег министра здравља, али и титулу алексиначког зета.

Након експропријације земљишта, на месту данашњег болничког круга подигнуто је пет објеката који су почели са радом 1893. године. Интересантан је податак да је у међувремену срушен само један, који се налазио са десне стране од улаза у болнички круг, али и да су у сачуваним објектима и данас смештена поједина одељења.

На званичном сајту болнице наведено је да су те 1893. године, односно пре 125 година, отворени опште одељење са породилиштем, грудно и заразно одељење.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

nineteen + 4 =