Припреме за јубилеј – 25. годишњица храмовне славе у Житковцу

Припреме за обележавање Сабора светог архангела Гаврила, храмовне славе житковачке цркве, одвијају се на два фронта. На крову и куполама храма поставља се изолација, а бакар се замењује прохромским лимом. Упоредо се одвијају радови на адаптацији зграде у којој се налазе продавница и парохијски дом.

Sabor

С друге стране, увелико теку припреме пригодног културно уметничког програма за обележавање славе и јубилеја, 25 година од прве славе овог храма. Изложба икона, слика, црквених реликвија и предмета примењене уметности биће отворена 21. јула у цркви, а на истом месту, 25. јула посетиоци ће моћи да слушају појање црквеног хора и поезију коју ће говорити песници из Житковца, Алексинца и Смедерева.

По традицији, на сам дан славе, 26. јула организује се вече народних песама и фолклора на коме се очекује учешће певача аматера и културно-уметничких друштава. Планирано је да се ова приредба одржи на платоу Тржног центра, а у случају кише, програм ће се одржати у сали биоскопа.

Sabor

Прославу Сабора светог Архангела Гаврила организују Црквена општина Житковац и Удружење стваралаца у култури „Завичај” уз помоћ Центра за културу и уметност и библиотеке „Вук Караџић” из Алексинца.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

15 − 2 =