Savet za zdravlje

Похвале, па оставка

Данашњи састанак Савета за здравље општине Алексинац имао је два дела. У једном се говорило о похвалама, а у другом о оставци председника овог тела др Зорана Алексића. Алексићева решеност да више не председава Саветом, како је рекао, није исхитрена, већ добро промишљена одлука.

Моја одлука да поднесем оставку је морални чин, али и чин који упозорава да овако више не може – истакао је др Алексић.

И сам почетак данашњег заседања Савета на неки начин наговештавао је овако бурну завршницу. Наиме, у току дана требало је да се одржи састанак Савета и представника јавних комуналних предузећа у нашем граду, као и представника Центра за социјални рад. Председавајући Алексић је већ на почетку редовне седнице наговестио да не очекује да се планирани састанак одржи и на неки начин наговестио је своју оставку.

Током првог дела заседања, чланови Савета упознати су са дописом сталне конференције градова и општина којим се износе многобројне похвале на рад овог тела, као и позивом да на неким од радионица које буде организовала конференција презентују своје активности на изради акционог плана. Такође, у овом писму препоручено је алексиначком Савету да усвојену стратегију, коју разрађује поменути акциони план, преименује у План јавног здравља што је више у духу постојећих законских регулатива. Наиме, по тумачењу сталне конференције градова и општина Србије, стратегија је општи документ који се доноси на националном нивоу.

Savet za zdravlje
Како се састанак приближавао крају, све је било јасније да позвани директори јавних предузећа неће доћи на други део скупа и да ће председавајући доктор Зоран Алексић испунити своје обећање о оставци због односа људи из јавног живота према Савету на чијем је он челу.

Представници јавних предузећа су још једном показали какав однос имају према јавном здрављу, што је у највећем делу њихова основна делатност, а што је још горе њихов оснивач је општина. Упозоравао сам да је ово превише озбиљан посао за такве неозбиљности. Нису нашли за сходно чак ни данас да ослушну шта ми разговарамо. Нисам занесењак, нити лудак да верујем да ће наши планови бити стопостотно извршени. Нешто неће моћи из објективних, нешто из субјективних разлога, а ја се борим да нема субјективних разлога. Рекао сам да ћу се јавно извинити ако дођу, међутим сад сам презадовољан јер је моја претпоставка постала стварност – рекао је др Алексић, који није прихватио предлог да се састанак одложи за неки други дан, већ је истог тренутка поднео оставку. Такође, изнео је и замерке на рачун локалног руководства због игнорисања његових предлога.

Иако је било убеђивања од осталих чланова Савета да не предузима тако радикалне мере као што је оставка, др Алексић је остао доследан својој одлуци и писмену оставку предао писарници, што је за Радио Алексинац касније потврдио и у телефонском разговору.

Надам се да ће моја оставка да пробуди успаваност Алексинца, односно оних који одговарају за наше судбине – закључио је др Алексић.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

8 + nineteen =