ZIPO fest

Похвале за алексиначки фестивал од директора „Бошка Бухе”

Први зимски позоришни фестивал за децу организован је са пуно воље, труда и на најпрофесионалнији могући начин, казују стручњаци, а потврђује чињеница да се поред локалних познавалаца позоришта у саставу жирија, као председник, нашао Игор Бојовић, директор позоришта „Бошко Буха” из Београда. Као добар познавалац позоришта за децу и члан жирија многобројних позоришних фестивала намењених најмлађима, Бојовић је похвалио организаторе алексиначког ЗИПО феста који су, по његовим речима, обавили темељну припрему и оформили фестивал који има перспективу.

Igor Bojović
Игор Бојовић, директор позоришта “Бошко Буха”

Рекао бих да је ово почетак нечега што овом граду може да донесе пуно, али не само Алексинцу већ и целом региону, као и да допринесе на афирмацији самог града Алексинца. Ништа као уметност не промовише један град. Верујем да ће овај фестивал само ићи напред и да ће превазићи границе и регионалних и државних оквира – сматра Бојовић.

Добра селекција представа и одговарајућа финансијска средства ће донекле одредити будућност овог фестивала, а Бојовић саветује организаторима да треба да буду храбри јер су на добром путу.

‒ Они треба да се боре за што већи квалитет представа које доводе, да се изборе за што већа средства која ће се улагати у овај фестивал, која ће сам град издвајати да би фестивал заживео и надам се да ће они видети свој интерес у томе. Тај интерес је дугорочан и он ће се показати за коју годину када овај град буде симбол нечега чега у Србији нема пуно.

Алексинац је већ постао препознатљив по Фестивалу првоизведених представа, а наш саговорник сматра да овакав фестивал може афирмисати град и у области позоришног стваралаштва за децу.

Оскар Вајлд каже ‘Елеганције и едукације никад довољно’, тако да ни позоришта никад довољно. Фестивал позоришних праизведби је нешто сасвим друго. Он је, пре свега, намењен позоришту за одрасле и за другу циљну групу, а оно што је овом граду управо недостајало је фестивал позоришта за децу – закључује Бојовић.

Поред Игора Бојовића у саставу жирија првог позоришног фестивала за децу, који је организовао „Театар 91” били су алексиначки редитељ Драгослав Ранђеловић и глумац Срђан Стојадиновић.

Цео разговор са Игором Бојовићем биће објављен у наредном броју АЛ новинa.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

fifteen − fifteen =