Zoja Karanović

Poznat prvi dobitnik nagrade „Tihomir Đorđević”

Dobitnica prve nagrade Tihomir Đorđević je prof. dr Zoja Karanović iz Novog Sada. Ovakva odluka doneta je od strane tročlanog žirija, u čijem sastavu su bili profesori Filozofskog fakulteta u Nišu, Danijela Popović Nikolić i Goran Maksimović, i Dragan Aleksić, istoričar iz Beograda. Nagrada „Tihomir Đorđević” kao nacionalna nagrada ustanovljena je u Aleksincu povodom 150 godišnjice rođenja čuvenog folkloriste, etnologa i kulturnog istoričara, koji je veliki deo života proveo u ovom gradu.

‒ Nagrada je namenjena saradnicima koji rade u oblastima nauke kojima se bavio Tihomir Đorđević. Uvek je teško doneti odluku kada ima kvalitetnih kandidata, to je zapravo najveća dilema i moralna odgovornost žirija, ali mi smo ovu odluku jednoglasno doneli što će biti obrazloženo i prilikom zvanične dodele ‒ rekao je istoričar Dragan Aleksić. 

Nagrada prof. dr Zoji Karanović biće svečano uručena u sklopu manifestacije „Dani Tihomira Đorđevića”, koji će se održati od 25. do 28. septembra.

Laureat ovogodišnje nagrade, dr Zoja Karanović, profesor u penziji, radila je kao redovni profesor Filozofskog fakulteta u Novom Sadu u oblasti filoloških nauka. Specijalizaciju je završila na Mičigenskom i Jelskom univerzitetu u Sjedinjenim Američkim Državama i Delhijskom univerzitetu u Indiji. Doktorsku disertaciju „Srpskohrvatska predanja o zakopanom blagu” odbranila je na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu 1986. godine. Njena istraživanja usmerena su na oblast književnosti, folkloristike i antropologije. Objavila je veliki broj monografija, udžbenika, studija i ogleda.

Izvor naslovne fotografije: Free Press Journal  

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

three × 2 =