Zoja Karanović

Познат први добитник награде „Тихомир Ђорђевић”

Добитница прве награде Тихомир Ђорђевић је проф. др Зоја Карановић из Новог Сада. Оваква одлука донета је од стране трочланог жирија, у чијем саставу су били професори Филозофског факултета у Нишу, Данијела Поповић Николић и Горан Максимовић, и Драган Алексић, историчар из Београда. Награда „Тихомир Ђорђевић” као национална награда установљена је у Алексинцу поводом 150 годишњице рођења чувеног фолклористе, етнолога и културног историчара, који је велики део живота провео у овом граду.

‒ Награда је намењена сарадницима који раде у областима науке којима се бавио Тихомир Ђорђевић. Увек је тешко донети одлуку кадa има квалитетних кандидата, то је заправо највећа дилема и морална одговорност жирија, али ми смо ову одлуку једногласно донели што ће бити образложено и приликом званичне доделе ‒ рекао је историчар Драган Алексић. 

Награда проф. др Зоји Карановић биће свечано уручена у склопу манифестације „Дани Тихомира Ђорђевића”, који ће се одржати од 25. до 28. септембра.

Лауреат овогодишње награде, др Зоја Карановић, професор у пензији, радила је као редовни професор Филозофског факултета у Новом Саду у области филолошких наука. Специјализацију је завршила на Мичигенском и Јелском универзитету у Сједињеним Америчким Државама и Делхијском универзитету у Индији. Докторску дисертацију „Српскохрватска предања о закопаном благу” одбранила је на Филозофском факултету у Новом Саду 1986. године. Њена истраживања усмерена су на област књижевности, фолклористике и антропологије. Објавила је велики број монографија, уџбеника, студија и огледа.

Извор насловне фотографије: Free Press Journal  

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

18 − nine =