ginekologija

Pozivu na preventivni pregled odazvalo se 76 žena

U aleksinačkom Domu zdravlja juče su organizovani besplatni preventivni ginekološki pregledi kao deo kampanje „Nađi vremena”. Ovu kampanju, čiji je cilj informisanje žena o značaju prevencije i ranog otkrivanja raka dojke i raka grlića materice, finansijski su podržali Evropska unija, Vlada Švajcarske i Vlada Republike Srbije preko razvojnog programa Evropski PROGRES.

preventivni ginekološki pregled
Od 8 do 19 časova, koliko je trajala akcija „Dan otvorenih vrata”, pregledalo se 76 žena.
Kada znamo da žene relativno retko posećuju ginekologa i da nedovoljno posvećuju pažnju svom zdravlju, zadovoljni smo odzivom. Kod 49 žena je pored redovnog ginekološkog pregleda urađen i kolposkopski pregled sa Papanikolau testom, 25 žena je poslato na mamografski pregled, a kod dve žene je urađen ultrazvuk dojke – rekao nam je direktor Doma zdravlja, dr Rodoljub Živadinović i naglasio da je cilj ove, ali i narednih sličnih akcija, a što jeste i cilj same države i Ministarstva zdravlja, da se Srbija udalji sa, nažalost, vodećeg mesta u svetu po broju obolelih žena od raka dojki i grlića materice.

„Danu otvorenih vrata” prethodila je akcija informisanja građana sa anonimnim anketiranjem žena koja je održana u subotu 28. oktobra. Anonimno anketiranje, koje su sprovele volonterke kampanje „Nađi vremena” i patronažne sestre Doma zdravlja, imalo je za cilj da se utvrde najčešći razlozi za odlazak, odnosno neodlazak na redovne ginekološke preglede i da se žene dodatno ohrabre da pronađu vremena za očuvanje svog zdravlja.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

three × 4 =