Pobratimski poljubac sa mečkarom

Pobratimski poljubac sa mečkarom

Legende nikada ne postanu istine, ali su mnoge istine prerasle u legende. Prvobitni stvarni događaji se nadograđuju, proširuju, ulepšavaju, menja im se mesto i tok prenošenjem od usta do usta, s kolena na koleno, tako da se na kraju i ono zrnce istine izgubi u moru preuveličavanja. Za mnoge legende ne može se pouzdano tvrditi da li uopšte imaju uporište u stvarnom događanju, no to im, naravno, neće umanjiti draž i privlačnost, a neće ni pokolebati „stvaraoce i prenosioce” tih legendi sve dok ima onih koji će ih saslušati i dok ove teme budu zavređivale pažnju. I uvek će se ti naratori pozivati na „vlastite oči” kojima su sagledali i ispratili zbivanja svoga pripovedanja, a još češće na proverene, nesumnjive svedoke koji su im to lično potvrdili. Jasno je da tih „ličnih” svedoka odavno nema među živima.

Jedna od takvih legendi živi evo već čitav vek u selima aleksinačkog Pomoravlja. Piscu ovih redova su davno pripovedali razne verzije istog događaja, u zavisnosti od govorničkog dara, mašte, ali i manjeg ili većeg poznavanja istorijskih prilika. Sve su to bile priče iz „druge” ruke i, nažalost, ni takvih svedoka više nema. I ma koliko da se pisac trudio da pronađe izvore legende u stvarnim, istorijskim činjenicama, nije uspeo. A trudio se, zaista, ponukan i ličnim motivima, odnosno krvnim srodstvom s nekim od aktera ove priče.

Elem, pre Majskog prevrata iz 1903. godine, kada je ubistvom poslednjih Obrenovića, Kralja Aleksandra i Kraljice Drage, zbačena dinastija Obrenovića i u Srbiju vraćena dinastija Karađorđevića sa Knezom Petrom I Karađorđevićem na čelu, u selima tadašnjeg Moravskog okruga, na teritoriji današnje opštine Aleksinac iznenada se pojavila veća grupa Cigana s mečkama.

Ceo tekst Miodraga Tasića možete pročitati u AL novinama: 

https://alpress.rs/files/Al%20novine.pdf

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

three × 4 =