dan-pesacenja1

Пешке до Рујевице и свете Тројице

*Као и у многим другим градовима, и у Алексинцу је у суботу први пут организована новоустановљења национална манифестација “Дан пешачења у Србији” .

– Циљ ове манифестације је успостављање једног дана у години када се грађани Србије подсећају и покрећу на физичку активност кроз пешачење, чиме се указује на значај ове рекреативно- спортске дисциплине за здравље и социјализацију грађана свих узраста. Наша средина важи за чврсто упориште љубитеља природе – присталица планинарског спорта и рекреативног пешачења великог броја грађана, поручио је председник Општине Ненад Станковић у поздравном писму учесницима акције. На платоу испред Дома културе, писмо је прочитао и акцију отворио Драган Јовановић, начелник Одељења за општу управу и друштвене делатности.

dan-pesacenja2Учесници акције имали су на располагању две стазе – од Дома културе до Рујевице у дужини од око пет километара и до храма свете Тројице која је била дуга око 10 километара. Крајње одредиште био је плато на Брђанки, недалеко од некадашње кафане, где је приређена демонстрација рада Стреличарског клуба “Царска стрела” из Крушевца, као и изложбе домаће радиности и планинарске опреме и реквизита, а одржана су и ревијална такмичења у одбојци на трави и пикаду. Учеснике акције пратиле су екипе Хитне медицинске помоћи и Црвеног крста.

Према речима Милене Максимовић, директорке Општинске организације за туризам и спорт, у акцији је у учествовало око 200 грађана. Позиву организатора одазвали су се планинарски клубови „Брђанка“ и „Железничар“, Удружење грађана „Радиност“ и Женски одбојкашки клуб „Алексинац“, али је, на жалост, изостало организовано учешће основних и средњих школа и Савеза за школски спорт општине.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

13 − 6 =