Педијатријо моја, пређи на другога

У првој половини године саветнику за заштиту пацијената достављено је 14 приговора у писаној форми, од којих се десет односи на рад појединих служби Дома здравља, а четири на Општу болницу, стоји у извештају који је данас предочен члановима Савета за здравље општине Алексинац.

Као и приликом ранијих извештаја, пацијенти су се највише жалили на рад Одељења за здравствену заштиту предшколске и школске деце Дома здравља јер, како се напомиње, поред приговора у писаној форми, треба узети у обзир и немали број телефонских позива и жалби пацијената.

И овом приликом је истакнуто да тренутни број педијатара није довољан да се прегледају сви пацијенти, што и доводи до незадовољства и жалби грађана. Такође, напоменуто је да, иако преоптерећени бројем прегледа, педијатри примају и прегледају далеко већи број пацијената него што је прописано.

Као и претходни, тако и овај најновији извештај показује да се највећи број приговора тиче односа здравствених радника према пацијентима, који су у неким случајевима окарактерисани као ароганција и потцењивање личности пацијента, а што је, како се чуло, делимично и последица лоших међуљудских односа у овом одељењу.

Саветник за заштиту пацијената Драган Михајловић је рекао да има приговара и на рад Одељења за заштиту жена, где су забележени случајеви да се не користи апарат за ултразвук, па се пацијенти шаљу у приватне ординације, али је истакао да приговора нема на рад стоматологије и службе Хитне помоћи. Што се Опште болнице тиче, Михајловић је похвалио ову установу, јер је тамо бољи однос здравствених радника према пацијентима.

Саветник за заштиту пацијената Драган Михајловић

Члан Савета за здравље др Драган Стаменковић је рекао да и гинекологија и педијатрија имају по два лекара, што је недовољно, а проблеми су још већи када је сезона годишњих одмора и када са пацијентима ради само један лекар. Овај проблем се, како је напоменуо, неће брзо решити, јер држава одређује број лекара у здравственим установама и да са овим кадром Дом здравља ради на максимуму својих могућности.

На данашњој седници чланови Савета за здравље су разматрали и пројекат „Играј за здравље, победи будућност“, који је иницирао прослављени одбојкаш Вања Грбић, као и предлог за приступање Комисији за истраживање последица НАТО бомбардовања 1999. године на здравље и и животну средину. Коначну реч о овим пројектима Савет ће дати на некој од наредних седница.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

two − 2 =