Отпорност бактерија прети човечанству

У свим болницама у Србији почело је спровођење „Четврте националне студије преваленције болничких инфекција и потрошње антибиотика“. Циљ студије је сагледавања учесталости болничких инфекција, њихових проузроковача и потрошње антибиотика, као и планирање даљих активности у њиховој превенцији.

– Студија се ради први пут у сарадњи са Европским центром за контролу болести, што је веома значајно, јер ћемо моћи да правимо поређење са другим европским државама. Студија посвећује пажњу и употреби антибиотика, па очекујемо да ће се добити резултати о томе како се троше антибиотици, колико ту има нерационалне потрошње, али и закључци за даљу примену антибиотика на што правилнији начин како би се они сачували. Не знам колико је јавност упозната, званична процена Светске здравствене организације је да ће антибиотици 2050. године бити неупотребљиви, јер наука не може да направи нове антибиотике оном брзином којом бактерије развијају отпорност. Светска здравствена организација се плаши да ћемо умирати од баналних инфекција, јер неће бити адекватних антибиотика за одбрану од инфекција – каже директор Дома здравља и начелник епидемиолошке службе др Родољуб Живадиновић.

Он истиче да је највећи проблем код употребе антибиотика самоиницијативно узимање и да су ту грешку правили родитељи који су, уплашени за здравље своје деце, набављали антибиотике без консултација са лекаром. Данас је ствар другачија, јер се антибиотици не могу  куповати као бомбоне.

Доктор Живадиновић сматра да је погрешно што се често код вирусних инфекција антибиотици користе превентиве ради, јер како напомиње, превентиве нема, нити сме да буде на тај начин.

-Звучи парадоксално, али истина је да бактерије буквално живе у болницама јер су отпорне на генерације и генерације антибиотика. Ви можете обавити дезинфекцију здравствене установе, али је не можете у потпуности стерилисати, јер одређени сојеви бактерија остају на неким површинама. Због болничких инфекција у САД  умре преко 100.000, а у Француској преко 17.000 људи, јер су лекари немоћни када дође до такве врсте инфекције од бактерија које су отпорне на антибиотике – наводи др Живадиновић и  наглашава да је отпорност  бактерија на лекове  једна од највећих здравствених претњи са којом се суочава и са којом ће се суочавати свет.

Ово истраживање у оквиру Националног програма за контролу антимикробне резистенције и рационалне употребе антибиотика спроводи Министарство здравља Републике Србије у сарадњи са Републичком стручном комисијом за надзор над болничким инфекцијамa, Институтом за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ и мрежом института и завода за јавно здравље.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

11 − two =