Otvoren moderan hostel u Aleksincu

Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar danas je blagoslovio početak  rada hostela u okviru Karitas centra Aleksinac i tom prilikom zaposlenima poželeo puno uspeha u radu. Otvaranje hostela, nove delatnosti aleksinačkog Karitas centra, finansirao je Karitas Austrije kao deo velikog projekta koji podržava socijalno preduzetništvo.

– Cilj je da se u hostelu  zaposle ljudi iz socijalno ugrožene kategorije stanovništva, korisnici Centra za socijalni rad, koji bi na taj način rešili pitanje egzistencije – kaže direktor Karitas centra u Aleksincu Goran Žalac, koji ističe odličnu saradnju sa lokalnom samoupravom, Centrom za socijalni rad i osnovnim i srednjim školama.

Beogradski nadbiskup Stanislav Hočovar u poseti novootvorenom hostelu u Aleksincu

Tokom 15 godina postojanja i rada, rukovodeći se iskljičivo načelom ljudskih potreba, a ne nacionalnom, verskom ili nekom drugom pripadnošću, Karitas centar Aleksinac je  realizovao mnoge projekte i programe. Prvi projekat„Kućna nega“ traje i danas. Sa korisnicima svakodnevno rade medicinska sestra i gerontodomaćica. Od samog početka Karitas u Aleksincu pruža edukaciju i finansijsku pomoć deci iz siromašnog sloja društva kroz kupovinu mesečnih karata za prevoz i užine. Posebni projekti posvećeni su deci romske nacionalnosti, tačnije đacima od prvog do četvrtog razreda.

Od maja prošle godine Karitas centar Aleksinac, kao deo Karitasa beogradske nadbiskupije, deluje kao samostalna celina i registrovan je kao udruženje građana kako bi, prema rečima Gorana Žalca, mogao da konkuriše na brojnim tenderima i IPA projektima koje će sam realizovati.

Izgradnju Karitas centra Aleksinac 2003. godine finansirao je Karitas Đenove, a od 2008. finansiranje mnogih projekata i aktivnosti preuzeo je Karitas Austrije.

– Otvaranje hostela u aleksinačkom Karitas centru je bila naša dugogodišnja želja, jer u ovom objektu površine 540 kvadrata na tri etaže postoje uslovi za tako nešto. U tu svrhu promenjena je celokupna fasada, stavljena je nova izolacija, ugrađen je savremeni sistem stolarije, urađen je sistem grejanja sa toplotnim pumpama vazduh-voda, što znači grejanje čitavog objekta za 200 evra na mesečnom nivou, što je velika ušteda. Ono na šta smo posebno ponosni je to što su na ovom objektu postavljeni solarni paneli – kaže direktor Karitasa Beogradske nadbiskupije Miloje Veljić.

Svečanom otvaranju hostela sa kapacitetom od 20 kreveta u jednosobnim, dvosobnim i četvorosobnim sobama pored građana Aleksinca, predstavnika Karitasa Maribora, koji su zvanično bili i prvi gosti hostela, u ime lokalne samouprave prisustvovao je i zamenik predsednika opštine Čedomir Rakić.

Jedan komentar

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

seven + ten =