Отворен модеран хостел у Алексинцу

Београдски надбискуп Станислав Хочевар данас је благословио почетак  рада хостела у оквиру Каритас центра Алексинац и том приликом запосленима пожелео пуно успеха у раду. Отварање хостела, нове делатности алексиначког Каритас центра, финансирао је Каритас Аустрије као део великог пројекта који подржава социјално предузетништво.

– Циљ је да се у хостелу  запосле људи из социјално угрожене категорије становништва, корисници Центра за социјални рад, који би на тај начин решили питање егзистенције – каже директор Каритас центра у Алексинцу Горан Жалац, који истиче одличну сарадњу са локалном самоуправом, Центром за социјални рад и основним и средњим школама.

Београдски надбискуп Станислав Хочовар у посети новоотвореном хостелу у Алексинцу

Током 15 година постојања и рада, руководећи се искљичиво начелом људских потреба, а не националном, верском или неком другом припадношћу, Каритас центар Алексинац је  реализовао многе пројекте и програме. Први пројекат„Кућна нега“ траје и данас. Са корисницима свакодневно раде медицинска сестра и геронтодомаћица. Од самог почетка Каритас у Алексинцу пружа едукацију и финансијску помоћ деци из сиромашног слоја друштва кроз куповину месечних карата за превоз и ужине. Посебни пројекти посвећени су деци ромске националности, тачније ђацима од првог до четвртог разреда.

Од маја прошле године Каритас центар Алексинац, као део Каритаса београдске надбискупије, делује као самостална целина и регистрован је као удружење грађана како би, према речима Горана Жалца, могао да конкурише на бројним тендерима и ИПА пројектима које ће сам реализовати.

Изградњу Каритас центра Алексинац 2003. године финансирао је Каритас Ђенове, а од 2008. финансирање многих пројеката и активности преузео је Каритас Аустрије.

– Отварање хостела у алексиначком Каритас центру је била наша дугогодишња жеља, јер у овом објекту површине 540 квадрата на три етаже постоје услови за тако нешто. У ту сврху промењена је целокупна фасада, стављена је нова изолација, уграђен је савремени систем столарије, урађен је систем грејања са топлотним пумпама ваздух-вода, што значи грејање читавог објекта за 200 евра на месечном нивоу, што је велика уштеда. Оно на шта смо посебно поносни је то што су на овом објекту постављени соларни панели – каже директор Каритаса Београдске надбискупије Милоје Вељић.

Свечаном отварању хостела са капацитетом од 20 кревета у једнособним, двособним и четворособним собама поред грађана Алексинца, представника Каритаса Марибора, који су званично били и први гости хостела, у име локалне самоуправе присуствовао је и заменик председника општине Чедомир Ракић.

Један коментар

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

fourteen + one =