Saradanja

Organizovano protiv nasilja u porodici

U zgradi Skupštine opštine Aleksinac danas je potpisan lokalni intersektorski sporazum za zaštitu dece od nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja na području naše opštine jer je Aleksinac jedna od 12 jedinica lokalne samouprave koje su ušle u ovaj projekat i dobile podršku za formiranje interesktorskog tima. Potpis na ovaj sporazum stavili su predstavnici lokalne samouprave, tužilaštva, policije, Centra za socijalni rad, zdravstvenih i školskih ustanova i Udruženja „Imam pravo” kao članovi intersektorskog tima.

Saradanja
Čedomir Rakić, zamenik predsednika opštine 

‒ Očekujem da ćemo zajedničkim snagama moći institucionalno da doprinesemo da se smanji broj nasilja u porodici jer, nažalost, i u opštini Aleksinac kao i u većini opština u Srbiji, zabeleženo je povećanje broja nasilja u porodici, a to pokazuju i egzaktni podaci Centra za socijalni rad. Najugroženije možemo da zaštitimo što kroz informisanje, a što kroz obilazak terena – rekao je ovom prilikom zamenik predsednika opštine, Čedomir Rakić. 

Podaci iz jednog istraživanja na nivou čitave Republike ukazuju da je nasilje prema deci rasprostranjeno u svim okruženjima u kojima deca žive i borave: u porodici, predškolskoj ustanovi, školi, institucijama (za decu bez roditeljskog staranja, decu sa invaliditetom, decu u sukobu sa zakonom) i drugim. U porastu je i digitalno nasilje, kao realitivno nov fenomen.

Saradanja
Jasna Nikolić, direktorka Centra za socijalni rad

‒ Ovaj potpisani sporazum je od velike važnosti za našu opštinu i sve sisteme koji su uključeni kako bismo regulisali i način postupanja i procedure, a sve u cilju zaštite žrtava nasilja – smatra Jasna Nikolić, direktorka Centra za socijalni rad, uz konstataciju da se broj evidentirenog nasilja povećao naročito u poslednje vreme kada su se i žrtve osnažile da to priznaju i da se sve to zabeleži i prođe određene procedure.

U ime Udruženja „Imam pravo” sporazum je potpisala predsednica Bratislava Stojković koja je rekla da će ovaj sporazum i zvanično obavezivati potpisnike na međusobnu saradnju. Rezultat ovog sporazuma su, smatra ona i već neke aktivnosti koje su sprovode u našoj opštini, među kojima je i obuka članova intersektorskog tima za rad sa žrtvama nasilja, kao i izrada jedne sveobuhvatne analize za aleksinačku opštinu koja pokazuje da su pored dece, žrtve nasilja i žene i starije osobe.

Saradanja
Bratislava Stojković iz Udruženja “Imam pravo” i Dragan Petković, direktor Tehničke škole “Prota Stevan Dimitrijević” 

Formiranje ovakvih timova i potpisivanje sporazuma već je obavljeno u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu i Nišu.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

eighteen + 11 =