Saradanja

Организовано против насиља у породици

У згради Скупштине општине Алексинац данас је потписан локални интерсекторски споразум за заштиту деце од насиља, злостављања и занемаривања на подручју наше општине јер је Алексинац једна од 12 јединица локалне самоуправе које су ушле у овај пројекат и добиле подршку за формирање интерескторског тима. Потпис на овај споразум ставили су представници локалне самоуправе, тужилаштва, полиције, Центра за социјални рад, здравствених и школских установа и Удружења „Имам право” као чланови интерсекторског тима.

Saradanja
Чедомир Ракић, заменик председника општине 

‒ Очекујем да ћемо заједничким снагама моћи институционално да допринесемо да се смањи број насиља у породици јер, нажалост, и у општини Алексинац као и у већини општина у Србији, забележено је повећање броја насиља у породици, а то показују и егзактни подаци Центра за социјални рад. Најугроженије можемо да заштитимо што кроз информисање, а што кроз обилазак терена – рекао је овом приликом заменик председника општине, Чедомир Ракић. 

Подаци из једног истраживања на нивоу читаве Републике указују да је насиље према деци распрострањено у свим окружењима у којима деца живе и бораве: у породици, предшколској установи, школи, институцијама (за децу без родитељског старања, децу са инвалидитетом, децу у сукобу са законом) и другим. У порасту је и дигитално насиље, као реалитивно нов феномен.

Saradanja
Јасна Николић, директорка Центра за социјални рад

‒ Овај потписани споразум је од велике важности за нашу општину и све системе који су укључени како бисмо регулисали и начин поступања и процедуре, а све у циљу заштите жртава насиља – сматра Јасна Николић, директорка Центра за социјални рад, уз констатацију да се број евидентиреног насиља повећао нарочито у последње време када су се и жртве оснажиле да то признају и да се све то забележи и прође одређене процедуре.

У име Удружења „Имам право” споразум је потписала председница Братислава Стојковић која је рекла да ће овај споразум и званично обавезивати потписнике на међусобну сарадњу. Резултат овог споразума су, сматра она и већ неке активности које су спроводе у нашој општини, међу којима је и обука чланова интерсекторског тима за рад са жртвама насиља, као и израда једне свеобухватне анализе за алексиначку општину која показује да су поред деце, жртве насиља и жене и старије особе.

Saradanja
Братислава Стојковић из Удружења “Имам право” и Драган Петковић, директор Техничке школе “Прота Стеван Димитријевић” 

Формирање оваквих тимова и потписивање споразума већ је обављено у Београду, Новом Саду, Крагујевцу и Нишу.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

1 × 2 =