Veće

Opštinsko veće o sportu, saobraćaju i ekologiji

Članovi Opštinskog veća opštine Aleksinac su na jutrošnjoj sednici podržali predlog nadležne Komisije da se povećaju ovogodišnja izdvajanja iz budžeta za sport. Nedavnim rebalansom opštinske kase od dodeljena 2,3 miliona dinara, dva miliona pripašće Sportskom savezu opštine Aleksinac, a 300.000 dinara Savezu za školski sport na ime troškova za zdravstveni pregled sportista. Većnici su se saglasili i sa preraspodelom sredstava određenim klubovima. Zbog prelaska u veći rang takmičenja Fudbalskom klubu „OFK Napredak 1929” uvećana su sredstva za 350.000 dinara, kao i KMF „Aleksinac 2015” za 250.000 dinara. Zbog postignutih rezultata, iz opštinske kase dobiće više i Džudo klub „Aleksinac” i Šahovski klub „Lav”. U 2018. godini za pomoć sportskim klubovima i savezima ukupno će biti podeljeno 25.765.000 dinara.

Članovi opštinske vlade usvojili su i Izveštaj o prošlogodišnjem radu Saveta za bezbednost na putevima na teritoriji opštine Aleksinac. Od realizovanih aktivnosti izdvajaju se kupovina obeležavajućih prsluka za prvake, podela rotacionih svetala za traktore, propagandne akcije na unapređenju bezbednosti saobraćaja i drugo. Što se tiče finansija, od 5.756.674,oo, planiranog rashoda u 2017. godini, potrošeno je svega 1.600.154 dinara.

Veće

Opštinsko veće je potvrdilo nedavno telefonsko izjašnjavanje o Predlogu programa korišćenja sredstava budžetskog fonda za zaštitu životne sredine za 2018. godinu i uputilo ga na saglasnost Ministarstvu zaštite životne sredine. Ovim predlogom Fondu je na raspolaganju blizu 41 milion dinara, od kojih su planiranih 16 miliona iz naknade za zaštitu i unapređenje životne sredine, dok je 24.929.963,oo dinara neraspoređeni višak prihoda iz ranijih godina. Najviše sredstava, blizu 33 miliona, biće izdvojeno za uklanjanje neuređenih deponija po nalogu nadležnih organa i ove poslove najčešće obavlja JKP „Komunalne usluge”, a nešto manje od 12 miliona planirano je da se izdvoji za nabavku različitih tipova posuda i druge opreme za razvrstavanje i prikupljanje otpada, kao i neophodnih vozila. Predviđena su i sredstva za aktivnosti nevladinog sektora u oblasti zaštite životne sredine koja bi se dodeljivala konkursom. Stručni saradnik u Opštinskoj upravi iz ove oblasti Vladimir Nikodijević upozorio je Veće da će realizacija pojedinih predviđenih aktivnosti zavisiti i od regulisanja određenih pravnih problema, kao što je eksproprijacija zemljišta i drugo.

Ovog puta pred članovima Opštinskog veća našlo se samo jedno Rešenje o vansudskom poravnanju za nadoknadu štete usled ujeda napuštenih životinja i to sa jednim građaninom sa Aleksinačkog Rudnika kome je pripalo 33 hiljade dinara.

Opštinska vlada dala je i saglasnost na preliminarni predlog za izdvajanje sredstava iz budžeta namenjenih sportu u 2019. godini u visini od 25 miliona dinara. Nakon usvajanja budžeta, krajem godine, konačno će biti odlučeno koliko se planira budžetskih sredstava namenjenih sportu za sledeću godinu.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

ten − one =