Огромне штете на инфраструктури и усевима

На санацији штете коју су претрпела села у туријској регији радиће се више месеци, речено је на данашњој седници Штаба за ванредне ситуације на којој је анализарано тренутно стање на терену, ангажовање Јавног предузећа за путеве, ЈКП „Водовод и канализација“ и Добровољног ватрогасног друштва протеклих дана.

– Ми можемо да разумемо незадовољство и бес грађана којима је нанета штета, али они морају да схвате да механизација не може бити ангажована на рашчишћавању њихових дворишта, а да притом саобраћајнице остану непроходне. Постоје приоритети и грађани морају да имају стрпљења – рекао је председник општине Ненад Станковић уз напомену да су нереална очекивања неких мештана из угрожених села да се све може санирати за два до три дана.

Штета на инфраструктури је изузетно велика, однета су три моста на Турији, у Копривници је бујица однела три водопропуста и урушила пут. Много је сеоских улица са потпуно уништеним коловозом, а начињене су и огромне штете на пољопривредним културама.

На седници Штаба усвојена је одлука да се за санацију мостова на Турији ангажује професор са Грађевинарског факултета Предраг Лукић, који ће након изласка на терен предложити шта треба предузети на овим објектима и како их санирати.

Једна од одлука тиче се и процене штете на пољопривредним културама, пре свега у атару Бобовишта и Ћићине, која је начињена 13. јуна од градоносног облака, а да се потом у атарима села Врћеновица, Копривница, Лоћика и другим селима подно Јастрепца изврши процена штете коју су усевима направиули река Турија и сеоски потоци.

Један од приоритета је хитно санирање сеоских водовода где то услови дозволе, јер је, како се данас чуло, снабдевање становништа водом балонима и цистернама и компликовано, и скупо, као и да се приступи дезинфекцији подрумских просторија и дворишта.

Са штетом коју је претрпео један део алексиначке општине дописом су обавештени Влада Републике Србије и Министарство пољопривреде.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

3 − one =