Ogromne štete na infrastrukturi i usevima

Na sanaciji štete koju su pretrpela sela u turijskoj regiji radiće se više meseci, rečeno je na današnjoj sednici Štaba za vanredne situacije na kojoj je analizarano trenutno stanje na terenu, angažovanje Javnog preduzeća za puteve, JKP „Vodovod i kanalizacija“ i Dobrovoljnog vatrogasnog društva proteklih dana.

– Mi možemo da razumemo nezadovoljstvo i bes građana kojima je naneta šteta, ali oni moraju da shvate da mehanizacija ne može biti angažovana na raščišćavanju njihovih dvorišta, a da pritom saobraćajnice ostanu neprohodne. Postoje prioriteti i građani moraju da imaju strpljenja – rekao je predsednik opštine Nenad Stanković uz napomenu da su nerealna očekivanja nekih meštana iz ugroženih sela da se sve može sanirati za dva do tri dana.

Šteta na infrastrukturi je izuzetno velika, odneta su tri mosta na Turiji, u Koprivnici je bujica odnela tri vodopropusta i urušila put. Mnogo je seoskih ulica sa potpuno uništenim kolovozom, a načinjene su i ogromne štete na poljoprivrednim kulturama.

Na sednici Štaba usvojena je odluka da se za sanaciju mostova na Turiji angažuje profesor sa Građevinarskog fakulteta Predrag Lukić, koji će nakon izlaska na teren predložiti šta treba preduzeti na ovim objektima i kako ih sanirati.

Jedna od odluka tiče se i procene štete na poljoprivrednim kulturama, pre svega u ataru Bobovišta i Ćićine, koja je načinjena 13. juna od gradonosnog oblaka, a da se potom u atarima sela Vrćenovica, Koprivnica, Loćika i drugim selima podno Jastrepca izvrši procena štete koju su usevima napraviuli reka Turija i seoski potoci.

Jedan od prioriteta je hitno saniranje seoskih vodovoda gde to uslovi dozvole, jer je, kako se danas čulo, snabdevanje stanovništa vodom balonima i cisternama i komplikovano, i skupo, kao i da se pristupi dezinfekciji podrumskih prostorija i dvorišta.

Sa štetom koju je pretrpeo jedan deo aleksinačke opštine dopisom su obavešteni Vlada Republike Srbije i Ministarstvo poljoprivrede.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

twenty − fifteen =